Εμβολιασμός και Κουφοντίνας δίνουν αέρα στη ΝΔ - Στην πανδημία «ποντάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμός και Κουφοντίνας δίνουν αέρα στη ΝΔ - Στην πανδημία «ποντάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ
Με το «τελευταίο μίλι» να είναι και το δυσκολότερο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τα δίνουν όλα για τον «τερματισμό», με την πρώτη να εξακολουθεί να προηγείται με 13% στην  δημοσκόπηση της MRB.

Με το «τελευταίο μίλι» να είναι και το δυσκολότερο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τα δίνουν όλα για τον «τερματισμό», με την πρώτη να εξακολουθεί να προηγείται με 13% στην δημοσκόπηση της MRB. Εμβολιασμός και Κουφοντίνας δίνουν ‘αέρα’ στα πανιά της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» στην πανδημία. Η επιχείρηση «Ελευθερία», η μεγαλύτερη και πλέον πολύπλοκη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος, αναγνωρίζεται θετικά από τους πολίτες, ενώ το ίδιο πρόσημο έχουν και οι χειρισμοί σε ό,τι αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα. Αντιθέτως, οι «επιθέσεις» των μεταλλάξεων και η κόπωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αναζωπυρώνουν τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκοπική ανάκαμψη.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει εντυπωσιακή αποδοχή σε ότι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού η οποία επιβεβαιώνεται από τη δημοσκόπηση της MRB για το Star. Σε ποσοστό 58,3% οι πολίτες κρίνουν θετικά τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό. Το ίδιο θετικά την αξιολογούν και στο χειρισμό της υπόθεσης Κουφοντίνα , σε ποσοστό 60,5%. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα, όμως, υπάρχει κι ένα ακόμα στοιχείο που λειτουργεί υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών: το 60,4% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πάρει με το μέρος της την κοινή γνώμη στην (δύσκολη) υπόθεση Κουφοντίνα καθώς στο ερώτημα της MRB εάν πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα του η απάντηση είναι σαφής, πως δεν πρέπει να γίνει δεκτό κατά σχεδόν 70% (69,8%). Και μάλιστα να μην γίνει δεκτό ανεξάρτητα από έκβαση υγείας του.

Αντιθέτως, στην υπόθεση της πανδημίας, οι απόψεις φαίνονται σχεδόν «μοιρασμένες»: το 44,8% έχει θετική εικόνα και το 52% αρνητική. Ενώ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα η υπόθεση Λιγνάδη «τραυματίζει» και τα δύο κόμματα σχεδόν στον ίδιο βαθμό: σε ποσοστό 59% «βαθμολογούν» αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και σε ποσοστό 56,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από κυβερνητικής πλευράς σε ό,τι αφορά την πανδημία τονίζεται πως «το μόνο που κάνει ο κ. Τσίπρας από την αρχή της πανδημίας είναι να καταγγέλλει όποιο μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση. Όταν ανοίγουν δραστηριότητες διαμαρτύρεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Όταν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σήμερα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη τη διαχείριση της πανδημίας και κάνοντας λόγο «για το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη».

Περνώντας στην αντεπίθεση κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν fake news τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην Βουλή και σημειώνουν ότι στον δείκτη θετικότητας που αποτυπώνεται στους χάρτες του ECDC, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο».

Ενώ για το κεφάλαιο «Κουφοντίνας» τονίζουν ότι στην τοποθέτησή του στην Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας «επέλεξε να μην αρθρώσει λέξη για τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Δρίτσα, οι οποίες πρόσβαλαν τη μνήμη των θυμάτων της 17Ν. Αντ’ αυτού, επέλεξε να στοχοποιήσει τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία εφαρμόζει το νόμο. Μερικές φορές και η σιωπή είναι ηχηρή. Στο δίλημμα κράτος δικαίου ή στήριξη στον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση».

Ο χάρτης του ECDC

Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%. Συγκεκριμένα:

ΕΛΛΑΔΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 635. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 9,18.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 854. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 7,88.
ΑΥΣΤΡΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 954. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 7,44.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1371. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 8,39.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1502. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 8,36.
ΒΕΛΓΙΟ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1905. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 7,11.
ΓΑΛΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1339. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 6,89.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 137. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 8,42.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους:1614. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 8,68.
ΤΣΕΧΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1962. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 6,56.
ΙΤΑΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1633. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 7,57.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 915. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 5,78.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider