Κυρ. Μητσοτάκης: Με τις αλλαγές στα ΑΕΙ η εκπαίδευση γυρίζει σελίδα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Με τις αλλαγές στα ΑΕΙ η εκπαίδευση γυρίζει σελίδα

Με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ η εκπαίδευση αλλάζει σελίδα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα ασφάλειας των πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι η ακινησία στον τομέα αυτό τα μετατρέπει σε «φυτώρια» κομματικής επετηρίδας.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα», σημείωσε.

Ειδικά για τη θέσπιση του νέου σώματος φύλαξης των ΑΕΙ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μερα25) να ζητούν το «πάγωμά» του και την απόσυρσή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εκφράζονται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις: «εμείς θέλουμε να δώσουμε το Δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους. Με ελεύθερους και ασφαλείς ανθρώπους και όχι νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατίας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας. Και η άλλη αντίληψη είναι η λογική της ακινησίας που το θέλει λάφυρο, και μηχανισμό ανανέωσης της κομματικής επετηρίδας από κάποιους που επιμένουν να το αποκαλούν ρωμαλέο φοιτητικό και βαφτίζουν ως ακτιβισμό την παραβατικότητα».

«Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια, δεν χωράει η βία. Δεν χωράει ο εκφοβισμός», είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider