Σύσκεψη υπό Σταϊκούρα – Σκέρτσο για τον νέο Πτωχευτικό, παραδοτέες στους Θεσμούς 17 ΚΥΑ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύσκεψη υπό Σταϊκούρα – Σκέρτσο για τον νέο Πτωχευτικό, παραδοτέες στους Θεσμούς 17 ΚΥΑ

Με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου από 1ης Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από 1ης Ιουνίου και για τα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, με τη συμμετοχή των τραπεζών, των εταιρειών διαχείρισης και του ειδικού γραμματέα της ΕΓΔΙΧ Φώτη Κουρμούση, ενόψει των παραδοτέων της πρώτης φάσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, πρόκειται για 17 ΚΥΑ οι οποίες θα σταλούν στους Θεσμούς, για να εγκριθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Με αυτές ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, η διαδικασία εξυγίανσης, οι επιδοτήσεις των ευάλωτων κ.ά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη δεύτερη φάση των παραδοτέων στις 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ρυθμιστούν άλλες 9 ΚΥΑ και στην τρίτη φάση, στις 31 Μαρτίου, άλλες 3. Τo συντονιστικό όργανο για την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου είχε αποφασιστεί στη διευρυμένη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με στόχο να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου στις ημερομηνίες για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στους Θεσμούς.

Για την υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού έχουν συσταθεί τρεις επιχειρησιακές ομάδες: μία για τον νόμο (εξειδίκευση των επιμέρους προβλέψεών του), μία για το ΙΤ (τεχνολογική υποδομή) και μία για τα Data (συλλογή δεδομένων).

Η επιχειρησιακή ομάδα για τον νόμο περιλαμβάνει επτά υπο – έργα που θα είναι σταδιακά παραδοτέα. Πρόκειται για: α) τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, β) την επιδότηση ευάλωτων οφειλετών με κύρια κατοικία, γ) τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης, δ) τη διαδικασία εξυγίανσης, ε) την πτώχευση μικρού αντικειμένου, στ) την πτώχευση μεγάλου αντικειμένου, και ζ) την υποστήριξη υποβολής αίτησης στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων από ευάλωτο οφειλέτη.

Το έργο της επιχειρησιακής ομάδας για τον νόμο θα συνδράμουν λειτουργικά οι ομάδες ΙΤ και Data, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2021, ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας να έχει λάβει σάρκα και οστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider