Η τήρηση των κανόνων από όλους προϋπόθεση επιστροφής στην κανονικότητα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τήρηση των κανόνων από όλους προϋπόθεση επιστροφής στην κανονικότητα

Το μήνυμα ότι η τήρηση των κανόνων απ’ όλους συνιστά προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα καθώς η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες και η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές μετά τις ανησυχητικές εικόνες συνωστισμού εξαιτίας του ανοίγματος της αγοράς. Η συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από την αναμενόμενη πορεία του εμβολιασμού, καθώς ο ρυθμός έχει ανέβει στους 16.000 την ημέρα τοποθετώντας την Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ τις τελευταίες εφτά ημέρες.

Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 177.000 εμβολιασμοί και έχουν ήδη κλειστεί 649.000 ραντεβού από τα οποία τα 245.000 αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 την δεύτερη δόση, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην στρατηγική εξασφάλισης της δεύτερης δόσης για όσους κάνουν το εμβόλιο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (Νταβός), στην οποία μετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Anthony Fauci, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Nancy Brown και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philips, Frans van Houten. Μάλιστα στην παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό που έμαθα, αυτό που κάναμε στην Ελλάδα ήταν να ακούσουμε τους ειδικούς» ο κ. Fauci , - που δεν έκρυψε πρόσφατα την ανακούφισή του από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ- άφησε άλλη μια αιχμή κατά του στυλ διακυβέρνησης Τραμπ λέγοντας, «εμείς είχαμε το αντίθετο» .

Η γενική εκτίμηση μέχρι στιγμής είναι ότι η Ελλάδα , σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές. Σε ότι αφορά δε, τον αριθμό των εμβολίων κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «η ροή έχει αποκατασταθεί». Ενώ όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις λοιμώξεις από κορονοϊό σε δομές ηλικιωμένων και εργαζόμενους, που είχαν ήδη κάνει την πρώτη δόση, αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι κατά την διάρκεια των εμβολιασμών υπάρχει ένα «παράθυρο» για την λοίμωξη ενός ατόμου που έχει εμβολιαστεί καθώς η πρώτη δόση δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και για αυτό είναι απαραίτητο να γίνει και η δεύτερη και μάλιστα είναι απαραίτητο να περάσουν κάποιες ημέρες ώστε να υπάρχει η πλήρης αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Με αφορμή αυτό το περιστατικό τονίζεται ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούνται τα μέτρα και να μην υπάρχει καμία χαλάρωση στην τήρησή τους.

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες για τις μεταλλάξεις και παρ’ ότι η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη κρατάει σε χαμηλούς τόνους την ανησυχία, το μήνυμα στο εσωτερικό είναι σε διαφορετικό τόνο. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται η επταήμερη καραντίνα για όσους εισέρχονται στην χώρα, ενώ το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Εμβόλια-εμβολιασμός

Χθες παρελήφθησαν από την Pfizer 100.000 δόσεις, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραληφθούν συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από τη Pfizer 1.415.000 δόσεις όπως ήταν και το αρχικά συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις από την AstraZeneca στους επόμενους δυο μήνες η χώρα μας θα παραλάβει, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, 410.000 δόσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την εταιρεία Moderna θα παραληφθούν 20.000 δόσεις των Ιανουάριο, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Μέχρι σήμερα λειτουργούν 390 εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ενώ από τις 8 Φεβρουαρίου θα αναπτυχθούν άλλα 70, ενώ σε καθημερινή βάση υπάρχουν περισσότερες από 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΔΥ αποκλειστικά για τον εμβολιασμό.

Ενώ αυτή την εβδομάδα ξεκινάει ο εμβολιασμός σε πολύ μικρά νησιά, στα οποία θα εμβολιαστούν όσοι δηλώσουν ανεξαρτήτως ηλικίας. Η αρχή θα γίνει αύριο Τετάρτη από το Καστελόριζο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider