Συρίγος: Με ποιους όρους θα δεχτεί τη Χάγη η Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρίγος: Με ποιους όρους θα δεχτεί τη Χάγη η Τουρκία

Το κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σχολίασαν μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες ως εκ της φύσεως τους δεν προσφέρουν τη δυνατότητα να έχεις άμεσα αποτελέσματα. Εκείνο το οποίο θα διαπιστώσουμε σήμερα είναι κατά πόσο η τουρκική πλευρά μπαίνει με διάθεση να συζητήσει ή θα επιμείνει σε θέματα που εμείς δε συζητάμε, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, και κατά πόσο επιμένει ότι αυτά πρέπει να προταθούν οποιασδήποτε άλλης συζητήσεως», επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Όπως τόνισε,θεωρεί βέβαιο ότι η Τουρκία θα τα θέσει αυτά τα θέματα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει σε αυτά. Σημείωσε πάντως ότι σε αυτή τη φάση η τουρκική πλευρά δεν έχει λόγο να επιμείνει σε αυτά, διότι το κλίμα που διαμορφώνεται για αυτήν διεθνώς είναι αρνητική, η κυβέρνηση στις ΗΠΑ άλλαξε, οι κυρώσεις έχουν ήδη ληφθεί και το κλίμα ανοχής που υπήρχε, σταματά. «Το κρίσιμο σημείο που θα φανεί αν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής είναι αν η Τουρκία επιλέξει την Τουρκία από την Αμερική. Προς το παρόν δείχνει να επιλέγει τη Ρωσία. Εάν πράγματι αλλάξει, τότε έχουμε αλλαγή στρατηγικής», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε κι επισήμως ότι το αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει μια απέχθεια προς αυτό, γεγονός το οποίο και εξηγεί τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Σύμφωνα με το διεθνολόγο, αυτό που προβληματίζει όλους είναι κατά πόσο η Τουρκία ενδιαφέρεται να μπει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, να συζητήσει σοβαρά ή το κάνει για λόγους τακτικής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider