Helena Paiva: Η Πορτογαλία στηρίζει την ελληνική πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helena Paiva: Η Πορτογαλία στηρίζει την ελληνική πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας την οποία ασκεί για το εξάμηνο η Πορτογαλία έχει η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως είπε η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα κ. Helena Paiva ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  για τις προτεραιότητες της Προεδρίας.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για δημιουργία “fast lane” (δηλαδή γρήγορης γραμμής στα αεροδρόμια) επιβατών οι οποίοι θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

insider

Λεπτομέρειες ανέπτυξε με άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ιστοσελίδες Euractiv και Der Morning Briefing με το οποίο ενημερώνει πολίτες της ΕΕ απευθείας για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί» τονίζει ο έλληνας Πρωθυπουργός. «Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό.Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Υπενθυμίζεται ότι θετικά για την ελληνική πρόταση έχουν τοποθετηθεί η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, η IATA αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Όπως είπε η κ. Paiva «έχουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας του κυρίου Μητσοτάκη την οποία υποστήριξε άμεσα ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ήταν σαφέστατος  και, βέβαια, δεν θέλουμε να κλείσουν τα σύνορα, γιατί και για την Πορτογαλία και για την Ελλάδα που εξαρτώνται τόσο πολύ από τις τουριστικές ροές έχει πολύ μεγάλη σημασία το συντομότερο δυνατόν να διασφαλιστεί η δυνατότητα των περιηγητών, των τουριστών να ταξιδέψουν και να έρθουν στις χώρες μας. Αυτό μπορεί να γίνει βάσει κάποιων κοινών κριτηρίων τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί και τα οποία θα βασίζονται σε διάφορες μεθόδους είτε κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού, διαβατήριο εμβολιασμού, υγείας. Θα βρεθεί ο τρόπος σε τεχνικό επίπεδο.

Τι θα πει στην Σύνοδο Κορυφής

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τι απόγευμα που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη τρεις είναι οι παρεμβάσεις του έλληνα Πρωθυπουργού:

Α) Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Β) Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Γ )  Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider