Ταραντίλης: Ενθαρρυντικά τα νέα από το άνοιγμα Δημοτικών για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταραντίλης: Ενθαρρυντικά τα νέα από το άνοιγμα Δημοτικών για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά μετά από μια εβδομάδα λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δίνοντας τα πρώτα στοιχεία: «Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%» ανέφερε.

Ο ίδιος αφού υπενθύμισε τις δραστηριότητες που άνοιξαν σήμερα (λιανική, κομμωτήρια κλπ) τόνισε ότι είναι προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται εφικτό μετά από μια μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων, που κατέδειξε ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται αστραπιαία, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί πολύ χρόνο και θυσίες. Και αυτό επιβάλλει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

«Γεγονός πάντως είναι ότι σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου), η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο κίτρινο με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4. Καταγράφεται επίσης ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Ταραντίλης είπε ότι στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας. «Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα».

140.000 ραντεβού για τους 85+

Στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό με εφικτό στόχο να έχουμε πετύχει την ανοσία, τόνισε, ενώ όπως είπε , μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί. Την ίδια στιγμή έχουν κλειστεί 140.00 ραντεβού για τους 85+. «Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι».

Ανέφερε δε το παράδειγμα του Ισραήλ λέγοντας ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων.

Για την οικονομία

Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μην μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά είπε ο κ. Ταραντίλης και υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την Παρασκευή δύο επιπλέον μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας:

την απαλλαγή των πληγέντων επαγγελματιών από τα ενοίκια όχι μόνο του Ιανουαρίου αλλά και του Φεβρουαρίου με κάλυψη του 80% από το κράτος και την επέκταση κατά 2 μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει. «Σημειώνεται ότι από αυτό το μήνα το εισόδημα πολλών νοικοκυριών αυξάνεται, καθώς θα ωφεληθούν αφενός από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ υπενθυμίζεται ότι από αύριο έως και τις 31 Ιανουαρίου οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider