Τσακλόγλου: Το τρέχον ασφαλιστικό σύστημα είναι εκτεθειμένο στο δημογραφικό κίνδυνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου: Το τρέχον ασφαλιστικό σύστημα είναι εκτεθειμένο στο δημογραφικό κίνδυνο
Καθώς μακροπρόθεσμα το ποσοστό απόδοσης θα είναι υψηλό, οι συντάξεις του νέου συστήματος θα είναι υψηλότερες από αυτές του τρέχοντος.

Η προσέγγιση του «αν κάτι λειτουργεί δεν το πειράζεις» δε δουλεύει πια ανέφερε, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στο newsletter Athens Digest. Εξήγησε πως το ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν προάγει την ανάπτυξη.

Ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που θα συλλέγονται μέσω των ασφαλιστικών εισφορών του νέου συστήματος θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της απασχόλησης, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, πρόσθεσε. Εκτίμησε επίσης πως καθώς μακροπρόθεσμα το ποσοστό απόδοσης θα είναι υψηλό, οι συντάξεις του νέου συστήματος θα είναι υψηλότερες από αυτές του τρέχοντος.

Επισήμανε πως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών διόρθωσαν την έκθεση που υπάρχει στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», ενώ η συμβολή του υφιστάμενου πλαισίου στην οικονομική ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη. «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε έναν εμπεριστατωμένο εποικοδομητικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, με τους κοινωνικούς εταίρους και με την κοινωνία γενικότερα και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε λεπτομερώς τα οφέλη της μεταρρύθμισης» ανέφερε.

Εξήγησε πως δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές και οι συντάξεις του ισχύοντος συστήματος θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Το εν λόγω κενό θα καλυφθεί, είπε, από την ώθηση που αναμένεται στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα, στους μισθούς και στην ανάπτυξη από το νέο σύστημα κάτι που θα φέρει και υψηλότερα επίπεδα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και υψηλότερους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Ανέφερε πως οι θεσμοί έχουν γνώση του σχεδίου της κυβέρνησης ενώ σχετικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν όταν έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις μελέτες για το ασφαλιστικό, και είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή στα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider