Ελληνοτουρκικά: Προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου εν μέσω νευρικότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου εν μέσω νευρικότητας

Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις και τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οι διεργασίες για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός Ιανουαρίου πυκνώνουν.

Η Τουρκική πλευρά γνωρίζει βέβαια πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διάλογο με την Άγκυρα πριν την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, κανείς όμως δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ των δυο πλευρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες πως η Αθήνα θέλει να δει πραγματική αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας και στο επίπεδο της ρητορικής, υπενθυμίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ μέσα στο Σαββατοκύριακο. “Όλα αυτά σταθμίζονται, αξιολογούνται και μακάρι να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο διεθνής παράγοντας φαίνεται πως πιέζει για μια άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Αθήνα πάντως θα προτιμούσε η διαδικασία να ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως έχει εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο η νέα Αμερικανική διοίκηση.

Την ίδια στιγμή η δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, είναι το πρότελευταίο βήμα πριν την ψήφιση από τη βουλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. “Το Π.Δ. αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή, ενέργεια που αποτελεί με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της” είπε χθες ο κ. Πέτσας, προκαλώντας πάντως νευρικότητα στην Άγκυρα, λόγω του casus beli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, στην περίπτωση που η Αθήνα προχωρήσει στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαιό. Χθες Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης όπως η Γενί Σαφάκ και η Αιντινλίκ έκαναν λόγο για "απόφαση-σκάνδαλο" της Αθήνας.

Αμφιθυμία της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα

Η Άγκυρα όλο το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια διπλή γλώσσα στο ζήτημα του διαλόγου με την Ελλάδα: από τη μια πλευρά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν μιλούν με προκλητικό τρόπο κατά της Αθήνας. Την ίδια στιγμή όμως, η Άγκυρα συστηματικά προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αποφεύγει τον διάλογο. Στις ΗΠΑ πάντως έντυπα μεγάλου κύρους όπως οι Νιου Γιορκ Τάιμς περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας που έχει φέρει την κοινωνία στη γειτονική χώρα στα όριά της, ενώ σημειώνεται πως την οργή των πολιτών αντιμετωπίζει πλέον ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider