Οι «μπλε φάκελοι» των υπουργών για το 2021 και ο γρίφος του ανασχηματισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «μπλε φάκελοι» των υπουργών για το 2021 και ο γρίφος του ανασχηματισμού

Έστω και εν μέσω θύελλας, οι υπουργοί πήραν στα χέρια τους τους στρατηγικούς στόχους για το 2021. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει να πάρει-αν δεν τις έχει ήδη πάρει-για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα, ήτοι η έναρξη των εμβολιασμών και η κατά το δυνατόν ομαλή ροή της διαδικασίας, οι υπουργοί έπαιρναν στα χέρια τους μια τους στόχους τους για το 2021. Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, οι υπουργοί της κυβέρνησης έλαβαν έναν…χριστουγεννιάτικο μποναμά, σε πιο συνοπτική, αλλά και ψηφιακή μορφή, αν και δεν είναι σίγουρο ότι όλοι ή έστω με την πλήρη σύνθεση που έχουν στα υπουργεία τους θα εφαρμόσουν το σχέδιο το 2021.

Το «Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο» για το 2021 είναι ένα πολυσέλιδο και αναλυτικό κείμενο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Ακή Σκέρτσο, έστω και αν δεν δόθηκε εντός.μπλε φακέλου όπως στο αντίστοιχο υπουργικό του 2020… Παρά την πεποίθηση, δε, ότι ο κορονοϊός τίναξε εντελώς στον αέρα τον κυβερνητικό προγραμματισμό που είχε γίνει για το 2020, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές όπως υπογραμμίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με εποπτεία του προγράμματος. Και αυτό γιατί μπορεί να χρειάστηκε πολλά υπουργεία να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους, να φέρουν κάποιους πιο μπροστά και να κληθούν να τους υλοποιήσουν πιο γρήγορα, αφήνοντας άλλους κατά μέρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε με στρατηγική προτεραιοποίηση. Και στο τέλος της ημέρας, όπως τονίζει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, ο προγραμματισμός σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκε.

Με την προοδευτική επάνοδο στην κανονικότητα, δε, η κυβέρνηση θέλει να επανέλθει και σε πιο ταχείς μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς, όπως παγίως διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει απευθείας πρόσβαση στο σύστημα εποπτείας του κυβερνητικού έργου ΜΑΖΙ και έχει πλήρη εικόνα ποιος υπουργός κάνει ή δεν κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί. Κεντρικό εργαλείο, δε, στην προσπάθεια για ανάταξη δυνάμεων είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που ενεργοποιείται εντός του 2021, όταν και αναμένονται οι πρώτες καταβολές χρημάτων και προς την Ελλάδα.

«Βασική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της εθνικής οικονομίας, να γίνει πιο καινοτόμο, πιο εξωστρεφές και αναπτυξιακό, να περιοριστεί το παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία και να αυξηθεί το επίπεδο επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να συνδεθεί η προστασία της κοινωνίας με το άνοιγμα της Ελλάδας στο μέλλον», σημειώνεται, χαρακτηριστικά, στην εισαγωγή του Ενοποιημένου Κυβερνητικού Σχεδίου, ορίζοντας σαφώς και εκ προοιμίου τις προτεραιότητες. Παράλληλα, ο προγραμματισμός κάθε υπουργείου συνοδεύεται από ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο περιγράφονται οι στόχοι, οι δράσεις και τα έργα, τα βασικά οικονομικά μεγέθη κάθε υπουργείου, τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του.

Ο γρίφος του ανασχηματισμού

Και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται πολιτικά ενδιαφέροντα, καθώς εκτιμάται πλέον ότι ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι και επί θύραις. Μάλιστα, όλες τις προηγούμενες μέρες οι φήμες πλήθυναν ότι μπορεί οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη να είναι ακόμα και θέμα ημερών, καθώς έχει πλήρη και διαμορφωμένη άποψη. Άλλες πηγές εκτιμούν πως, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει το 2021, αν και είναι πλέον εμπεδωμένη άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου ότι κάποιες περισσότερες αλλαγές θα μπορούσαν να είχαν γίνει τον Αύγουστο, όταν έγιναν ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Μένει να φανεί τι έκτασης θα είναι οι αλλαγές, καθώς είναι σαφές ότι…εν μέσω πολέμου δεν αλλάζεις τους στρατηγούς. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αποκλειστεί οι περισσότερες αλλαγές να αφορούν τις θέσεις των υφυπουργών, ίσως με αξιοποίηση και περισσότερων βουλευτών της ΝΔ, για τους οποίους επίσης υπάρχει σαφής εικόνα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το timing των αλλαγών, βεβαίως, είναι στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, σε αυτή τη φάση, επιθυμεί να μην πάει τίποτε στραβά στην «Επιχείρηση Ελευθερία» για τα εμβόλια.

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider