«Η Πάτρα θα τιμήσει φέτος τον πολιούχο της Άγιο Ανδρέα με την ίδια ευλάβεια, αλλά ο καθένας στο δικό του σπίτι, χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές. Χρειαζόμαστε 100% συμμόρφωση στα μέτρα, σύμπνοια και αλληλεγγύη. Όχι 99,9% αλλά 100%. Γιατί και ένας και δύο και οι λίγοι μπορούν να μολύνουν τους πολλούς και να στείλουν στις ΜΕΘ αριθμούς που δεν αντέχουν» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας ενόψει της εορτής του πολιούχου της πόλης τη Δευτέρα.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε, «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει προσέλευση πιστών αυτές τις μέρες στο ναό του Αγίου Ανδρέα και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποτραπεί αυτό», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, διότι θα ήμασταν ανεύθυνοι αν γινόταν αυτό».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε «από όλους, από τον καθένα, από την καθεμία να έρθετε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης, αφού ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μία ευθύνη προστασίας, να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει τους άλλους, δηλαδή να φοράει μάσκα και να μένει σπίτι».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση περί μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Εδώ δίνουμε μάχη και νομίζω πως είναι κοινή μάχη, είμαστε στα χαρακώματα χωρίς παντιέρες και χρώματα. Όποιος ακούσει ολόκληρη τη φράση καταλαβαίνει τι είπα. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν τον κορονοϊό, αλλά τις μικρές ανθρώπινες αδυναμίες μας. Πάμε παρακάτω».

Στην συνέχεια, ερωτηθείς αν έγινε κάτι ανάλογο στην Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου, με αυτό που γίνεται σήμερα στην Πάτρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Δεν είναι ορθή η ερμηνεία, πως ό,τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, έγινε στις 26 Οκτωβρίου. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και θέλουν πολύ σοβαρή ανάλυση. Ας μην κάνουμε επιδερμικές αναλύσεις και δίνουμε λαθεμένες απαντήσεις.»

Σχετικά με όσους διαφωνούν με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού, αλλά και τους αρνητές είπε: «Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις και υπάρχουν επίσης κάποιοι, οι οποίοι αρνούνται παντελώς να δεχτούν την ύπαρξη του κορονοϊού και την ίδια την πανδημία. Δεν είναι δυνατόν, με σεβασμό πάντα στην άποψη του καθενός, να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση και όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή οντότητα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι δημοκρατικές κυβερνήσεις του κόσμου και κυρίως οι δημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, να διαπραγματευτούμε τη δημόσια υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Θα λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων μας και προς αυτή την κατεύθυνση παρατάθηκε το lockdown για άλλες 7 μέρες. Θα γίνει ό,τι χρειάζεται και στο υγειονομικό σύστημα και στο επίπεδο των ελέγχων από την πλευρά των ελεγκτών δημόσιας υγείας και των ελεγκτών της αστυνομίας, η οποία είναι κάθε μέρα στους δρόμους, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τη ζωή τους».

Μετά την σύσκεψη στο αστυνομικό μέγαρο, ο υπουργός συναντήθηκε τον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο.