Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την άρση περιορισμών - Μπαράζ συσκέψεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την άρση περιορισμών - Μπαράζ συσκέψεων
Η προαναγγελία Μητσοτάκη για ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα συνιστά και μια έμμεση επιβεβαίωση της παράτασης κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις για το σχέδιο άρσης των περιορισμών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ως τότε, όμως, λείπουν δεδομένα από την εξίσωση, ενώ οι συσκέψεις στο Μαξίμου αναμένονται πυρετώδεις.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις από μέρους της κυβέρνησης για τον οδικό χάρτη της προσεκτικής εξόδου από τους περιορισμούς, όπως αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψή του με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Όπως σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες, όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν επόμενα βήματα μας». Αυτό αντανακλά και το πνεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση θέλουν να περιμένουν ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουν σαφέστερη εικόνα για την περίφημη «επιπεδοποίηση» της καμπύλης και την προοπτική της πτώσης της. Παράλληλα, άλλοι παράγοντες που αξιολογούνται είναι ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις, αλλά και ο ρυθμός μετάδοσης της επιδημίας που φαίνεται πως φρενάρει προοδευτικά και ίσως λίγο πιο αργά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Κατά πληροφορίες του Reader.gr, στην πρωινή σύσκεψη της Τρίτης στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την άκρατη σεναριολογία γυρω από το άνοιγμα της κοινωνίας, αλλά και από τη σπερμολογία για διάγγελμα του ιδίου στο τέλος της εβδομάδας. Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή αναμένονται αρκετές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για την Πέμπτη προγραμματίζουν τη σχετική τους συζήτηση και οι λοιμωξιολόγοι. Σε αυτές τις συσκέψεις αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για την άρση των περιορισμών, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, η προαναγγελία Μητσοτάκη για ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα συνιστά και μια έμμεση επιβεβαίωση της παράτασης κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα του καθεστώτος των περιορισμών στη χώρα, με την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, να κλίνει προς μια προσεκτική εκκίνηση της άρσης των περιορισμών από τις 7 Δεκεμβρίου. Η αρχή θα γίνει από τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν χώρα εκτεταμένοι στοχευμένοι έλεγχοι και σε μαθητές, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί και αν είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία. Με βάση το κυρίαρχο σενάριο, Γυμνάσια και Λύκεια θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά, στις 14/12.

Ως προς το εμπόριο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται έναν πρώτο χάρτη επαναλειτουργίας, με βάση τον οποίο εποχικά είδη και ίσως κομμωτήρια θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν στις 10/12, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 14/12 και τα εμπορικά κέντρα στο τέλος της χρονοσειράς, περί τις 20 Δεκεμβρίου.

Πολιτική απόφαση θα απαιτηθεί για την εστίαση. Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αν η εστίαση δεν λειτουργήσει τις μέρες των γιορτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να παραμείνει από τις 21:00, με ελάχιστες εξαιρέσεις μέσω sms. Αν επαναλειτουργήσει, με εξαιρετικά αυστηρά πρωτόκολλα, μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, 4 άτομα/τραπέζι και μάσκες ακόμα και εκεί, τότε η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να ξεκινά από τις 22:00 ή τις 23:00, καθώς δεν νοείται τα εστιατόρια να λειτουργούν μετά τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί η λειτουργία μπαρ. Σε καμία περίπτωση, δε, δεν πρόκειται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τις μέρες των γιορτών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider