Μητσοτάκης: Να σταματήσει η σπέκουλα για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Να σταματήσει η σπέκουλα για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό
Σταματήστε να σπεκουλάρετε και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην αντιπολίτευση.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη συζήτηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του, ανέφερε ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορονοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προς τούτο κατέθεσε στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.

«Σταματήστε να σπεκουλάρετε»

«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πράγματι «θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» και πρόσθεσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε «rapid test» αξιόπιστα. Όσα ζητάτε είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς;» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο ‘Σωτηρία’ και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθό, τον ρώτησε «εάν επί των δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι; Με ένα ναι ή με ένα όχι. Βεβαίως και υπήρχαν και γινόταν όπως γινόταν πάντα επειδή υπήρχε έλλειμμα κρεβατιών εντατικών» είπε και σημείωσε: «Ρωτήστε τον κ. Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πώς κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό κ. Τσίπρα εάν υπάρχει χώρα που δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές».

«Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ»

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του προηγούμενου ομιλητή, του επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι τον βαραίνουν ευθύνες για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Δεν ξεχάσαμε τις ευθύνες σας για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες, το "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες" και την ίδια ώρα έκλαιγαν οι συνταξιούχοι, ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε λαιφ σταιλ περιοδικά».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «διένειμε το κείμενο της ομιλίας του πριν με ακούσει».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσατε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ.Τσίπρα;».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση για τις κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’ και στάθηκε στην ανάρτηση του κ. Πολάκη σε βάρος του κ. Τασούλα για το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον για «Πολακισμό» όπως είπε.

«Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το ότι υπήρξε αντιπαράθεση για το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο ‘Σωτηρία’. Είπατε κ. Τσίπρα ότι λειτουργούν 9 ενώ εμείς ξέρουμε από την ενημέρωση που είχαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι λειτουργούν όλες. Αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Βουλής ότι είναι ψεύτης. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολάκης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, αναφερόμενος στον τρόπο έκφρασης του κ. Πολάκη ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης». Το πρόβλημα είναι ο ‘Πολακισμός’ ο οποίος, είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ένα μείγμα ειρωνείας αλαζονείας, ψευτομαγκιάς ψεμάτων και ανορθολογισμού».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider