Το παραλήρημα Ερντογάν προκαλεί εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παραλήρημα Ερντογάν προκαλεί εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Θεωρείται σαφές ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν και για την Τουρκία στην έκτακτη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής δια τηλεδιάσκεψης, στις 29/10. 

Το παραλήρημα Ερντογάν εις βάρος του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Ευρώπης, προκαλεί εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και απομονώνει όλο και περισσότερο τη γείτονα.

Πριν από μερικές ημέρες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η Ε.Ε. είχε καταδικάσει εκ νέου την τουρκική προκλητικότητα με σαφή τρόπο και είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις για τα μέτρα που μπορεί να πάρει εις βάρος της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραφε την Ευρώπη ως ένα καράβι που στρίβει μεν, αλλά στρίβει δύσκολα. Κι όμως, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κόψει κάθε…χαλινάρι αυτοσυγκράτησης και να επιτεθεί ευθέως εις βάρος τόσο του Εμμανουέλ Μακρόν όσο και εις βάρος της Ε.Ε., εν είδε αυτόκλητου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, προκαλεί έντονη δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ωθεί το ευρωπαϊκό καράβι να στρίψει πιο σύντομα του αναμενομένου.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, άλλωστε, συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία λίγο ενδιαφέρεται για την περίφημη «θετική ατζέντα». Ενδεικτικό είναι, δε, ότι ο Ερντογάν ξέσπασε εις βάρος του Μακρόν, χωρίς ο Γάλλος πρόεδρος ποτέ να αναφερθεί στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου. Για παράδειγμα, ο νέος γύρος παραληρήματος του Τούρκου προέδρου ήταν ένα νέο σοκ για το Βερολίνο, το οποίο βλέπει τον διαπραγματευτικό του ρόλο να καταβαραθρώνεται, με τον κ. Ερντογάν να μην ακούει κανέναν.

Διόλου τυχαία, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περιέγραψε την Τουρκία ως «ταραξία» που περιβάλλει τη δράση της με θρησκευτικό μανδύα, με δεδομένη την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος όλου του μουσουλμανικού κόσμου. Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Reader.gr «η Ελλάδα τα λέει αυτά πολύ καιρό τώρα και είναι ώρα η Ευρώπη να επανεξετάσει συνολικά τη στάση της απέναντι στην Τουρκία». Ο, δε, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή του συζήτηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι υπογράμμισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αντίθετα αγγίζουν ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Πόσο εφικτό είναι να υπάρξει μια άμεση ευρωπαϊκή επανατοποθέτηση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Ερντογάν καίει όλο και περισσότερες γέφυρες. Για παράδειγμα, η Γαλλία που είχε ακολουθήσει μια ήπιο ρητορική το τελευταίο διάστημα, συντασσόμενη με την πρωτοβουλία του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, δεν αποκλείεται να περάσει ξανά στην αντεπίθεση εις βάρος της Τουρκίας. Ο δε Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να πάρει μια πιο δυναμική στάση. Όσο για το Βερολίνο, όσο και να ομνύει στον διάλογο και στη διπλωματία, οι κινήσεις της Άγκυρας και η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν που γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο προκλητική, αφήνει μικρό περιθώριο αισιοδοξίας ως προς την πρόθεση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κελεύσματα για συνεργασία.

Θεωρείται σαφές ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν και για την Τουρκία στην έκτακτη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής δια τηλεδιάσκεψης, στις 29/10. Σε αυτή τη Σύνοδο δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά, εφόσον γίνει συζήτηση υπό το κράτος των νέων τουρκικών προκλήσεων, η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να πάρει και την ευρωπαϊκή «θερμοκρασία» για το ζήτημα. Επισήμως, το ζήτημα θα συζητηθεί και ως προς τις κυρώσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, στις 10 και 11 του μήνα. Μέχρι τότε η Τουρκία δεν αποκλείεται να έχει απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider