Στη Λευκωσία ο Δένδιας - Κινητικότητα εν όψει Συνόδου Κορυφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Λευκωσία ο Δένδιας - Κινητικότητα εν όψει Συνόδου Κορυφής
Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί εκτάκτως στη Λευκωσία για συναντήσεις το απόγευμα με τον ομόλογό του, ενώ προηγουμένως αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής.

Μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ελλάδα και Κύπρος θα επιδιώξουν τον συντονισμό των ενεργειών τους και για το λόγο αυτό ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χθες ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για παύση των προκλήσεων και να επισημάνει πως Ελλάδα και ΗΠΑ ειναι ευθυγραμμισμένες στην καταδίκη των μονομερών ενεργειών. Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε πως υποστηρίζει το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας την ώρα που τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζουν τον διπλωματικο μαραθώνιο ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί εκτάκτως στη Λευκωσία για συναντήσεις το απόγευμα με τον ομόλογό του, ενώ προηγουμένως αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δυο υπουργών αναμένεται να βρεθεί ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων ενόψει της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία που θα γίνει στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει στον Κύπριο ομόλογό του το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε το τελευταίο διήμερο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Η Κύπρος πάντως αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στην επιβολή κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων στην Τουρκία που παραβιάζουν κατ’επανάληψη την Κυπριακή ΑΟΖ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση χθες του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ότι «αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου».

Στο μεταξύ σε επιστολή που έστειλε ο Πρόεδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στους αρχηγούς των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής σημειώνει πως «το δείπνο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Χθες από τη Σούδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε την Άγκυρα για ακραία ρητορική που προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας. «Τόσο για τις διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην ατλαντική συμμαχία, είμαι λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας», είπε ο Πρωθυπουργός, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει τη βούληση των ΗΠΑ για στήριξη στο διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα επικρατεί διπλωματικός πυρετός με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, υποστήριξε ότι προχωρούν οι τεχνικές συνομιλίες για την θέσπιση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. «Ελπίζω ότι, αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, να θεσπίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των γερμανικών προσπαθειών για διευκόλυνση των συνομιλιών για το βασικό πρόβλημα», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider