Επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για πάνω από ένα χρόνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για πάνω από ένα χρόνο
Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν και οι συζητήσεις για την επικαιροποίηση και de facto αναβάθμισης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που τύποις λήγει σε λίγες εβδομάδες.

Ο Μάικ Πομπέο έβαλε την αμερικανική σφραγίδα στην αναβάθμιση της Σούδας με τον μόνιμο ελλιμμενισμό του Χέρσελ Γούντι Γουίλιαμς, ενώ στο τραπέζι είναι η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας για πάνω από ένα έτος.

Το σκηνικό στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι των Χανίων παρέπεμπε χθες το μεσημέρι σε…ιστορικές στιγμές. Λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον Μάικ Πομπέο στη βάση της Σούδας το πρωί, ο Αμερικανός αξιωματούχος έφτασε στο σπίτι του πρωθυπουργού και μαζί κατευθύνθηκαν στο μπαλκόνι, όπου είχε ήδη στηθεί το τραπέζι. Παρόντες ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κωνσταντίνος Φλώρος και η Ελένη Σουρανή, μεταξύ άλλων, ενώ το μενού ήταν αντλημένο από τις συνταγές της Μαρίκας Μητσοτάκη και περιλαμβάνονται αναλυτικά στο βιβλίο της «Συνταγές με Ιστορία» που είχε κυκλοφορήσει το 2012.

Το τραπέζι με τις παραδοσιακές κρητικές συνταγές ήταν μόνο μια ψηφίδα από την παραδοσιακή φιλοξενία που επεφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης στο ζεύγος Πομπέο, το οποίο, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες που παρακολούθησαν την επίσκεψη, ενθουσιάστηκε με τη θέα της Κρήτης. Οι Πομπέο έμειναν και χθες το βράδυ στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, όπου δείπνησαν πριβέ με τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη ως επισφράγιση του προσωπικού δίαυλου που άνοιξε στη δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα.

Βεβαίως, ο κ. Πομπέο δεν έμεινε μόνο στα χαμόγελα και στις ευγενικές χειρονομίας. Φεύγοντας, άφησε πίσω του την παρακαταθήκη της μόνιμης παρουσίας του πλοίου-μαμούθ Χέρσελ Γούντι Γουίλιαμς στη βάση της Σούδας, ως ισχυρό και σαφές επισφράγισμα της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας. Πρακτικά, λίγο πριν την επίσημη λήξη της επκαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπεγράφη περίπου τέτοιες μέρες πέρυσι, όταν ο κ. Πομπέο είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε το αποτύπωμά του για τη συνέχιση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, με τη Σούδα να έχει πλέον κεντρική θέση στους νατοϊκούς και τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Ο μόνιμος ελλιμμενισμός του Χέρσελ Γουίλιαμς, βεβαίως, δεν είναι θέμα μηνών. Τουναντίον, θα χρειαστούν κάποια χρόνια, με δεδομένο ότι πρώτα θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις της βάσης και να δημιουργηθεί, επί της ουσίας, ένας δεύτερος ναύσταθμος, όπως είχε προαναγγείλει από προχθές ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος. Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά και μόνο η δρομολόγηση των ενεργειών δείχνει ότι ΗΠΑ και Ελλάδα δεν μιλούν απλώς για να μιλούν. Παράλληλα, η δρομολόγηση του μόνιμου ελλιμμενισμού του γιγαντιαίου αμερικανικού πλοίου είναι και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η βάση του Ιντσιρλίκ δεν είναι πλέον…μονοπώλιο, αλλά και ότι η Αμερική επενδύει σοβαρά στη σχέση της με την Ελλάδα ακριβώς γιατί παραμένει ένας «προβλέψιμος σύμμαχος».

Την ίδια ώρα, το επόμενο διάστημα θα τρέξουν και οι συζητήσεις για την επικαιροποίηση και de facto αναβάθμισης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που τύποις λήγει σε λίγες εβδομάδες. Η παράταση της Συμφωνίας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια standard διαδικασία, με την επικαιροποίηση που υπεγράφη πέρυσι να αντανακλά και την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας σε μια σειρά θέσεων, από τη Σούδα ως το Στεφανοβίκειο και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο η ανανέωση που θα γίνει αυτή τη φορά να μην είναι μονοετής, αλλά να εκτείνεται σε περισσότερα χρόνια, ώστε να ενσωματωθεί και η αναβάθμιση που θα γίνει σε μια σειρά εγκαταστάσεων. Αυτή η συζήτηση έγινε σε ένα προκαταρκτικό επίπεδο και στη συνάντηση Δένδια-Πομπέο, αλλά ακόμα απομένει αρκετός χρόνος και αρκετή τεχνική δουλειά επί του νέου κειμένου.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider