«Άγνωστη» η ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άγνωστη» η ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
Οι δυο πλευρές δεν έχουν ακόμη βρει σημείο σύγκλισης για την ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί την Αθήνα για μαξιμαλιστικές θέσεις και η Άγκυρα καλεί την Αθήνα σε αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η Αθήνα χαρακτηρίζει θετικό βήμα επαναπροσέγγισης την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πάντως μέχρι στιγμής οι δυο πλευρές δεν έχουν ακόμη βρει σημείο σύγκλισης για την ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Την ώρα μάλιστα που η Τουρκική πλευρά διαρρέει πως επίκειται τηλεδιάσκεψη ή τηλεφώνημα μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα εξακολουθεί να τα χαρακτηρίζει σενάρια και να περιμένει από την Άγκυρα την πρώτη επαφή. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν άλλωστε πως το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πλευρά Ερντογάν, αφού ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος τον Φεβρουάριο μετά την κρίση στον Έβρο είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο πεδίο των επίσημων δηλώσεων πάντως, η Τουρκία εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση. Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα κάλεσε τις χώρες που «στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και στις Συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική» φωτογραφίζοντας την Ελλάδα. Όσο πάντως η Τουρκία βάζει συνεχώς θέματα στο τραπέζι του διάλογο με την Ελλάδα, η Αθήνα - δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά χθες ότι Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis.

Συνάντηση Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί σήμερα, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-ΗΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΗΑΕ συμφώνησαν πριν από ένα μήνα με το Ισραήλ για εγκατάσταση πρεσβειών εκατέρωθεν, για στενή συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και στη δέσμευση πως το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider