Αργεί το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αργεί το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν
Χθεσινά δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου έκαναν λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, κάτι που πάντως η Αθήνα θεωρεί ακόμη μακρινό σενάριο.

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Άγκυρα ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών που θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις 5 Οκτωβρίου. Με προσεκτικά βήματα αλλά και επιφυλακτικότητα κινείται η Ελληνική πλευρά, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τον μαραθώνιο τηλεφωνημάτων, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Χθεσινά δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου έκαναν λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, κάτι που πάντως η Αθήνα θεωρεί ακόμη μακρινό σενάριο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο reader.gr πως το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την Άγκυρα αφού ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος τον Φεβρουάριο μετά την κρίση στον Έβρο που είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι πάντως δεδομένο ότι από τότε έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες αν και για την Αθήνα είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι αυτή που έχει διατηρήσει την ακραία ρητορική στο δημόσιο διάλογο αλλά και την προκλητική τακτική στο πεδίο.

Η επικοινωνία των δυο πλευρών πάντως λειτουργεί στο επίπεδο της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Ελένης Σουρανή και του Εκπροσώπου και βασικού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, οι οποίοι, άλλοτε με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου και του διπλωματικού συμβούλου της κυρίας Μέρκελ, Χέκερ κι άλλοτε απευθείας, συντονίζουν τις βασικές κατευθύνσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι διερευνητικές επαφές των δυο πλευρών θα ξεκινήσουν μάλλον τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη με συγκεκριμένη ατζέντα που αφορά στις προκαταρκτικές συζητήσεις για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τα πρόσωπα που θα πάρουν την ευθύνη και το βάρος των συζητήσεων είναι από την Ελληνική πλευρά ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επι τιμή και ο κ. Ετσιγές ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά της Άγκυρα.

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών χαιρέτισε και το State Department με τη σχετική ανακοίνωση να υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα θαλάσσιων οριοθετήσεων».

«Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», σημειώνεται στη δήλωση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που επισημαίνει και τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, χαιρέτησε και η Γερμανική Κυβέρνηση, με τον Εκπρόσωπο της Καγκελαρίου Μέρκελ να υποστηρίζει πως «Πρόκειται για πολύ θετική ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν μια λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider