Ελλάδα - Τουρκία: Mακρύς ο δρόμος της αποκλιμάκωσης ως τις διερευνητικές επαφές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα - Τουρκία: Mακρύς ο δρόμος της αποκλιμάκωσης ως τις διερευνητικές επαφές
Είναι σαφές πως στο επίπεδο των διπλωματικών συμβούλων η κινητικότητα είναι πλούσια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την απόσυρση του Oruc Reis ως μια θετική πρώτη κίνηση. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, όμως, είναι μακρύς, με ορίζοντα τις διερευνητικές επαφές.

Η απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη Navtex για το Oruc Reis βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν την ομιλία του στο Βελλίδειο. Μια ομιλία, κατά την οποία, ο ίδιος έστειλε τα μηνύματα που ήρθε στην Άγκυρα, αλλά δεν ανέβασε τους τόνους ιδιαιτέρως, ούτε επιτέθηκε προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης, ήταν μια πάγια στρατηγική του να μην ανεβάζει ρητορικά τους τόνους και να μην ανοίγει ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα με τη γείτονα, από το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή.

Όπως εξηγούσε στο Reader.gr κεντρική διπλωματική πηγή, σημαίνοντα ρόλο στην αποκλιμάκωση διααδραμάτισε η Γερμανία. Μέχρι και χθες, η Τουρκία εμφανιζόταν ανοικτή σε νέα επέκταση της Navtex, προσεγγίζοντας έτι περαιτέρω το Καστελόριζο. Τα μηνύματα που έφταναν στο Βερολίνο από την Άγκυρα ήταν άκρως ανησυχητικά, εξ ου και οι πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση συστηματοποιήθηκαν, παραπέμποντας και στις δυνητικές κυρώσεις από την Ε.Ε., για τις οποίες όλο και περισσότερα κράτη-μέλη έπαιρναν θέση. Το Βερολίνο γνώριζε ότι το κλίμα βαραίνει για την Τουρκία και χρησιμοποίησε ακριβώς αυτό ως μοχλό πίεσης, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος και αρκετών άλλων δυνάμεων, ευρωπαϊκών τε και λοιπών. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η απόφαση του Μαικ Πομπέο να αλλάξει το πρόγραμμα του και να μεταβεί στην Κύπρο το βράδυ του Σαββάτου, κομίζοντας στον Νίκο Αναστασιάδη την πληροφορία ότι οι Τούρκοι δεν θα ανανεώσουν τη ναυτική οδηγία.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί η συνέχεια. Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, αυτό ήταν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, προκειμένου να είναι νοητή η επιστροφή στις διερευνητικές επαφές. Άλλωστε η συμφωνία του Βερολίνου, στην οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ήταν ακριβώς αυτό: η φόρμουλα, προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία στο τέλος Αυγούστου να επανεκκινήσουν τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

Είναι σαφές πως στο επίπεδο των διπλωματικών συμβούλων η κινητικότητα είναι πλούσια. Απευθείας διπλωματικός διάλογος, όπως τον περιγράφουν οι Τούρκοι, σε επίπεδο αποστολών στο ΝΑΤΟ, δεν έχει υπάρξει, αλλά η Αθήνα δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να μπει στο παιχνίδι της διάψευσης κάθε τουρκικού ισχυρισμού, ο οποίος φαίνεται πως χρησιμοποιείται για να «σκηνοθετήσει» ο κ. Ερντογάν την υποχώρηση του για την τουρκική κοινή γνώμη. Σε αυτή τη φάση, οι διερευνητικές επαφές δεν είναι τόσο κοντά, αν όμως τα πράγματα παραμείνουν σε κατάσταση…νηνεμίας ως τη Σύνοδο Κορυφής, τότε ίσως τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή.

Σε κάθε περίπτωση, από το Βελλίδειο ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει στην αντίπερα όχθη το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για κάθε σενάριο, ακόμα και για μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος πολλές φορές του έχει επιτεθεί και προσωπικά. Άλλωστε, όπως το είπε ο πρωθυπουργός, είναι καλύτερο να μιλάς και να συναντιέσαι, έστω και με δυσκολίες, παρά να μην μιλάς και να μην συναντιέσαι. Βεβαίως, μια συνάντηση δεν προγραμματίζεται για το ορατό μέλλον, αλλά ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι, εφόσον η Άγκυρα αποστεί των προκλήσεων, ο δρόμος του οριοθετημένου και με κανόνες διαλόγου είναι ανοιχτός.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider