Σπίρτζης: Οδυνηρά τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και τα εθνικά θέματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπίρτζης: Οδυνηρά τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και τα εθνικά θέματα
«Η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό», καταγγέλλει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Οδυνηρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού και στην οικονομία και τα εθνικά θέματα ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kontra News και κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης απάντησε ως εξής: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς υιοθέτησε το νεοφιλελεύθερο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς και στα εθνικά θέματα. Τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα είναι οδυνηρά. Κινείται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με μόνο κριτήριο την ημερήσια επικοινωνιακή ατζέντα. Άγεται και φέρεται από το σχεδιασμό άλλων και για αυτό οι αστοχίες είναι πλέον συνεχείς και ας ευχηθούμε να μην είναι καταστροφικές».

Και προσθέτει «Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, έχει δείξει με πράξεις τι θα έκανε. Το 2018 απετράπη από τις ένοπλες δυνάμεις μας, η διεξαγωγή ερευνών στη δική μας υφαλοκρηπίδα, γιατί υπήρχαν τέτοιες εντολές από την τότε κυβέρνηση. Σήμερα τα τουρκικά πλοία ανενόχλητα κάνουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με όσα είπε ο παραιτηθείς στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Παροτρύναμε δημόσια τον κ. Μητσοτάκη, σε όλους τους τόνους, να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών. Οικοδομήσαμε και βαθύναμε συμμαχίες και συμφωνίες που στηρίζουν τη χώρα μας σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, τόσο με τις τριμερείς συνεδριάσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο όσο και με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και κυρίως με τη Γαλλία. Ολοκληρώσαμε την συμφωνία των Πρεσπών, σπάζοντας το επιχειρούμενο τουρκικής επιρροής τόξο στα βόρεια σύνορα μας.

Τι θα κάναμε; θα συνεχίζαμε την πολυεπίπεδη και πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που είχε ασκηθεί, πείθοντας για την ανυποχώρητη στάση μας, χωρίς παλινωδίες, χωρίς να γίνεται ανάθεση του χειρισμού των εθνικών μας θεμάτων σε άλλους, χωρίς να αφήνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίζει τις απαράδεκτες Τουρκικές προκλήσεις ως Ελληνοτουρκικές διαφορές. θα ήθελα τα τονίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενέταξε τα εθνικά θέματα στην αντιπολιτευτική διάταξη. Στήριξε όπου έπρεπε και άσκησε κριτική όπου υπήρχαν ολιγωρίες και ανεξήγητες υποχωρήσεις. Απέδειξε ποιος θέτει την χώρα και τον ελληνικό λαό πάνω από το κομματικό όφελος και ποιος όχι. Σκεφθείτε τι θα γινόταν αν με κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, γινόταν τζαμί η Αγία Σοφία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι δεν ήξερε ότι θα υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο και τα τουρκικά πλοία έκαναν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ερωτηθείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε ως εξής: «Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι το συντριπτικά μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι κατά της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, στο περιορισμένο τμήμα που περιλαμβάνει, χωρίς σχεδιασμό και συμμαχίες για τον καθορισμό ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και με παραδοχές, όπως η επήρεια μεγάλων και μικρότερων νησιών μας, που αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας. Η απόφαση για την μη καταψήφιση της συμφωνίας είναι πράξη που αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο πολιτικός μας φορέας προτάσσει την εθνική ευθύνη από τον λαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία, που ζήσαμε από την ΝΔ, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια και στο προσφυγικό».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider