Κλιμακώνει τις διπλωματικές ενέργειες προς την Άγκυρα η Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνει τις διπλωματικές ενέργειες προς την Άγκυρα η Αθήνα
Ο Πρωθυπουργός συνέχισε χθες τις επαφές με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίον συζήτησε τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή σύνοδο κορυφής αλλά και την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας δεν μένουν αναπάντητες από την Αθήνα που στόχο έχει την κλιμάκωση των διπλωματικών της ενεργειών, ώστε να διασφαλίσει ένα πακέτο «κυρώσεων» κατά της Άγκυρας που θα μπουν στο τραπέζι της διπλωματίας στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε χθες τις επαφές με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίον συζήτησε τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή σύνοδο κορυφής αλλά και την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η Αθήνα πιέζει για την εκπόνηση ενός καταλόγου πιέσων εις βάρος της Τουρκίας σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου εντοπίζονται πλέον μια σειρά από χώρες που αναζητούν την ισχυρή απάντηση της Ευρώπης. Στα διπλωματικά γραφεία και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ εξετάζουν κυρώσεις που μπορεί να ενοχλήσουν σημαντικά την Τουρκία και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς και η διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης που υπολογίζεται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζήτημα για την τουρκική οικονομία. Συζητείται επίσης η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, άλλο ένα μέτρο που μπαίνει στο τραπέζι αφορά στο θέμα της διακοπής πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη – μέλη προς την Τουρκία αν και παραμένει άγνωστοτο εάν αυτό θα μπει τελικά στο τελικό κείμενο. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων «πρόκειται για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα».

Μια πρόγευση των κυρώσεων συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τον Νίκο Δένδια να υποστηρίζει πως «κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλευρό της Ελλάδας συντάχθηκε σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων «η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία», ενώ τη σκληρότερη τάση τήρησε κατά τις ίδιες πηγές η Αυστρία, η οποία ζήτησε ακόμη και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως εκτιμούν γνώστες των διπλωματικών θεμάτων, το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν “ένα βήμα μπροστά” σε σχέση με την σιωπή των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας ή την πιο ήπια στάση που κρατά η Γερμανία , η οποία ασκεί και την Προεδρία στο τρέχον εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση μάλιστα του Ερντογάν με την Αγία Σοφία επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε κίνδυνο. Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Μάλιστα, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως θα ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφτεί την Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έχει κι ένα χαρακτήρα προετοιμασίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο χώρες είναι σε μια απόλυτη εναρμόνιση με την Γαλλία σε σχέση με τη στάση που πρόκεται να κρατήσουν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider