Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης η Άγκυρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης η Άγκυρα
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν θέτει ξανά θέμα χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρώπη για το προσφυγικό.

Κλιμακώνει κι άλλο την ένταση στην ανατολική μεσόγειο η Άγκυρα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μία άκρως επιθετική προς την Ελλάδα συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα δηλώνει ότι «κανείς δεν θα τολμήσει να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα, απειλώντας με πολεμικές ενέργειες». Την ίδια ώρα ο Ερντογάν θέτει ξανά θέμα χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρώπη για το προσφυγικό, επαναφέροντας τις ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν απάνθρωπης στάσης της Ελλάδας εναντίον προσφύγων...

Η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να μην εγκαταλείψει τη ρητορική της έντασης, αφού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε χθες εκ νέου τους τόνους εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο. Από την κυβέρνηση εκπέμπεται πάντως ένα σταθερό μήνυμα, πως χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και των προκλητικών ενεργειών της ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. «Μόνη διαφορά που έχουμε, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» υπενθύμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.«Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη», είχε προηγηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Sudeutsche Zeitung.

«Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (alpha) λέγοντας πως δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε. Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται. Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι τα πράγματα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο χορό των προκλήσεων μπήκε και ο Τούρκος Πρόεδρος που τα έριξε εκ νέου στην Ευρώπη για το προσφυγικό, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές υποσχέσεις απέναντι στην Τουρκία δεν τηρήθηκαν, κατηγορώντας και πάλι την Ελλάδα για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες. Την κατάσταση στον Έβρο πάντως θα έχει τη δυνατότητα να την αξιολογήσει από κοντά ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ που επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ταξιδέψει στον Έβρο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα χθες εξαπέλυσε επίθεση στην Άγκυρα για τις πρακτικές της στη Λιβύη. «Η Τουρκία μιλά τη γλώσσα της δύναμης και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές στη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ, μιλώντας στο Φόρουμ των Βρυξελλών ως προσκεκλημένος του German Marshall Fund. Η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας απηχεί μάλιστα την ενόχληση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων για την Τουρκία την ώρα που στο Αιγαίο είναι καθημερινό το φαινόμενο τουρκικοί ακταιωροί να συνοδεύουν μέχρι την οριογραμμή τις βάρκες των μεταναστών κάτι που στην ουσία σημαίνει πως η Τουρκία εξακολουθεί να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider