Χατζηδάκης: Ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας ξεκινά για την Κρήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας ξεκινά για την Κρήτη
Σε τροχιά υλοποιησης μπαίνει ένα εμβληματικό έργο.

Σε τροχιά υλοποιησης μπαίνει ένα εμβληματικό έργο με την υπογραφή των συμβάσεων της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Siemens-TEΡNA (μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Στην εκδήλωση, πέραν φυσικά του ίδιου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, παρευρίσκονται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και φυσικά οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Χατζηδάκης: Για την Κρήτη ξεκινά ένα καινούριο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας

«Το έφερε η τύχη για αυτό το μεγάλο έργο να μπαίνουν υπογραφές όταν εγώ είμαι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεν είναι ένα έργο το οποίο ανήκει στη δική μας κυβέρνηση αποκλειστικά. Το έργο αυτό είναι ένα έργο εθνικό στο οποίο συνέβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προσωπικά ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Όλοι μαζί γιορτάζουμε αυτό το εθνικό έργο. Είναι έργο ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων.

Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά και οικνοομικά οφέλη, ο υπουργός έκανε λόγο για την υγειονομική κρίση και υπογράμμισε ότι: «Ακριβώς αυτή τη στιγμή υπογράφεται ένα έργο το οποίο φέρνει επενδύσεις 1 δις. ευρώ στη χώρα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Είναι ένα έργο αναπτυξιακό για την Κρήτη. Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε το άγχος αν θα αντέξει το σύστημα. Αυτή η αγωνία με την ολοκλήρωση του έργου θα ανήκει στο παρελθόν. Για την Κρήτη ξεκινά ένα καινούριο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας. Θα έχει άμεση αντανάκλαση στην τοπιοκή οικονομία και ανάπτυξη του νησιού, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο. Αλλά θα έχει θετική αντανάκλαση και στος τοπικούς παραγωγούς ΑΠΕ. Το καλώδιο της μικρής Κρήτης (θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου), θα συμβάλει περαιτέρω στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, οι συμβάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ένα έργο που θα λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών (επιβαρύνονται με 800 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ΥΚΩ) λόγω της έλλειψης διασύνδεσης. Η Κρήτη μόνο απορροφά τα μισά περίπου από αυτά τα χρήματα. Μόνο με την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας ζεύξης της Κρήτης θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ετησίως από τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Το καλώδιο θα κάνει απόσβεση σε 2,5 χρόνια».

Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο ευρωπαϊκό

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη. «Την ίδια στιγμή υπάρχει από αυτό το έργο μια άμεση θετική επίδραση στο δήμο Μαλεβιζίου. Έχουμε φροντισει με τον κ. Μανουσάκη ώστε να μην υπαρχει παράπονο από το δήμο του Μαλεβιζίου όπου θα τοποθετηθει ο μετατροπέας. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ και το Πράσινο Ταμείο ύψους 9,5 εκατ. ευρω για δήμο Μαλεβιζίου».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία σημείωσε ότι «στις περιοχές που προχωρεί η απολιγνιτοποίηση βρίσκομαι αντιμέτωπος με διαδηλώσεις οι οποίες τάσσονται εναντίον της απολιγνιτοποιήσης. Σήμερα και χθες βρέθηκα εδώ αντιμετωπος με διαδηλώσεις εναντιον των ΑΠΕ. Δεν θέλουμε την απολιγνιτοποιηση, δεν θελουμε ΑΠΕ. Αυτό δεν είναι προοδευτική πολιτική. Αν όλοι δούμε την πραγματική διάσταση των εξελίξεων πανευρωπαϊκά θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο ευρωπαϊκό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider