Θωμάς: Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι το δόρυ της μετά κορονοϊού εποχής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θωμάς: Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι το δόρυ της μετά κορονοϊού εποχής
Ο κ. Θωμάς συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση που συνδιοργάνωσαν η ΗΑΕΕ και το insider.gr.

Στη στρατηγική του υπουργείου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, την απολιγνιτοποίηση, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ενέργειας και της βιομηχανίας γενικότερα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που συνδιοργάνωσαν η ΗΑΕΕ και το insider.gr το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι η «πράσινη ανάπτυξη θα είναι το δόρυ της μετά κορονοϊού εποχής» και τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου θα επικεντρωθεί στον προγραμματισμό που έχει ήδη εξαγγελθεί, δηλαδή στην απολιγνιτοποίηση, η οποία προχωρά σταθερά, στις ΑΠΕ, στα δίκτυα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Επικροτήσαμε το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ ετοιμάζει δεκαετές πλάνο όπου υπάρχει επίσπευση των έργων. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες που θέτει το ΕΣΕΚ. Θα κρατήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και θα έχουμε ευελιξία. Να δούμε τι προβλήματα θα προκύψουν στην αγορά τους επόμενους μήνες». Μιλώντας για τα δίκτυα, ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά καθώς τα δίκτυα δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση των χρηματιστηριακών τιμών ενώ σημείωσε ότι μπορεί να μην ισχύει το ίδιο για άλλες επενδύσεις οι οποίες για ευνόητους λόγους μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν παραπάνω. Ως προς την ΔΕΗ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν κανονικά ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την εισπραξιμότητα, κάτι το οποίο το υπουργείο παρακολουθεί από κοντά όχι μόνο σε σχέση με την ΔΕΗ αλλά και σε σχέση και με τους άλλους παρόχους ρεύματος. «Παρακολουθούμε στενά για να μην έχουν προβλήματα εισπραξιμότητας οι προμηθευτές» και πρόσθεσε ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα εν μέσω κρίσης, η ΔΕΗ και άλλοι παίχτες ανταποκρίνονται και αυτό είναι καλό για όλη την αγορά».

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας

Με αφορμή την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και τις προβλέψεις για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι «προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Είχαμε δύο κεφάλαια, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Και στους δύο κλάδους προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, οι οποίοι θέλουν γρήγορες διαδικασίες για άδεια παραγωγής, γρήγορες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με βάση το θεσμικό πλαίσιο και γρήγορες άδειες εγκατάστασης, κάτι για το οποίο θα επανέλθει το υπουργείο μέχρι το καλοκαίρι με νέες διατάξεις. Οι περιβαλλοντικές άδειες επιταχύνονται, μπαίνουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε ό,τι γίνεται να προχωρά γρήγορα». Αναλύοντας περαιτέρω, ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η πρόθεση να βρεθούν στο επίκεντρο οι βιώσιμες επενδύσεις. Για το πρόβλημα που προέκυψε στην εφοδιαστική αλυσίδα που αφορά στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι με επιστολή προς την Κομισιόν οι υπουργοί Ενέργειας ζήτησαν να υιοθετηθεί μια πιο δυναμική πολιτική στο θέμα αυτό.
«Είναι καλό να ακούμε τι θέλουν οι επενδυτές στη χώρα μας. Όλοι ζητούν επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην ενεργειακή αποδοτικότητα επιδιώκουμε μια εμπροσθοβαρή εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες» σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει νέος κύκλος «Εξοικονομώ».

Μέτρα για να στηριχθεί η βιομηχανία

Κληθείς να σχολιάσει το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία, ο κ. Θωμάς προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί προκειμένου να ληφθούν και άλλα μέτρα για τον κλάδο. «Μένει να λάβουμε και άλλα μέτρα για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, θα εισηγηθώ να πάρουμε μέτρα στο μέλλον», επεσήμανε και στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, στα ΥΚΩ και στις χρεώσεις του συστήματος για όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

«Μελετάμε ένα πακέτο μέτρων σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, με τη βιομηχανία, με τους παραγωγούς και με τον κλάδο της ενέργειας. Νομίζω θα πετύχουμε ένα καλό μείγμα. Το να έχει η χώρα βιομηχανική παραγωγή είναι σημαντικό κομμάτι και με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε μεριμνήσει για βιομηχανική παραγωγή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στις ζώνες απολιγνιτοποίησης για να αναπτυχθούν αυτά στις συγκεκριμένες περιοχές με την παροχή ιδιαίτερων κινήτρων».

Αναφερόμενος στη ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τη χρήση του λιγνίτη, ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι δεδομένου ότι στην Ελλάδα επιχειρείται απολιγντιτοποίηση αλλά σε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρυπογόνες μορφές ενέργειας, θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια βιομηχανία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά λόγω της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να αντιδράσουμε γρήγορα σε αυτή την κρίση». Σε αυτό θα συντελέσουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα με εργαλεία τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Μέτρα για τη στήριξη του κλάδου των καυσίμων

Όσον αφορά στον κλάδο των καυσίμων και στην κατάσταση των πρατηρίων, ο υφυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο παρακολουθεί το θέμα και πρόσθεσε ότι: «λάβαμε μέτρα, δώσαμε τη δυνατότητα να κλείσουν προσωρινά, ακούμε τον κλάδο, μιλάμε με τα διυλιστήρια, τους παραγωγούς και τους πρατηριούχους. Υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Θα ληφθούν και άλλα μέτρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider