Βαρβιτσιώτης: Η Ε.Ε. να καταστρώσει ένα πραγματικό «Coronavirus Deal»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρβιτσιώτης: Η Ε.Ε. να καταστρώσει ένα πραγματικό «Coronavirus Deal»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίσει πως σε «μια άνευ προηγουμένου κρίση, απαιτείται μια άνευ προηγουμένου απάντηση».

Να καταστρώσει ένα πραγματικό «Coronavirus Deal», πρωτίστως για πολιτικούς λόγους, προτρέπει την ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με άρθρο του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά".

«Ας τολμήσει, λοιπόν, να καταστρώσει ένα τέτοιο συμβόλαιο, ένα πραγματικό «Coronavirus Deal», πρωτίστως για πολιτικούς κι όχι οικονομικούς λόγους. Αν το καταφέρει, η Ένωση μόνο ενισχυμένη θα βγει από την κρίση. Αν όχι, πολύ φοβάμαι ότι δε θα αποφύγει βαθιές ρήξεις και απογοητεύσεις» αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στο άρθρο του με τίτλο «Coronovirus Deal: Η ΕΕ να τολμήσει», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως σε «μια άνευ προηγουμένου κρίση, απαιτείται μια άνευ προηγουμένου απάντηση» και εκφράζει την πεποίθηση ότι το άλμα προς την πολιτική ωρίμαση είναι το μεγάλο στοίχημα της κρίσης του κορονοϊού για την ΕΕ.

Αφού σημειώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις ταυτότητας και αλληλεγγύης στην ιστορία της, διαμηνύει ότι «αν η Ένωση δείξει τώρα γνήσια και ουσιαστική αλληλεγγύη, η επομένη αυτής της κρίσης θα τη βρει να προσφέρει στους πολίτες της ένα μέλλον με νόημα, αξία και προοπτική».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει μια ιστορική ευκαιρία να δείξει ότι έμαθε από τα λάθη της, να μην επαναλάβει τις «αμαρτίες του παρελθόντος», για τις οποίες πλήρωσε η ίδια και τα μέλη της βαρύ τίμημα και προσθέτει: «Το οφείλει στην ιστορία της και στους ανθρώπους που την οραματίστηκαν. Να μην υιοθετήσει μια μυωπική, λογιστική και γραφειοκρατική λογική, αλλά να αντιληφθεί το αληθινό διακύβευμα και να δράσει εγκαίρως».

Κι αυτό είναι, όπως επισημαίνει, «που τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στους ομολόγους του ζητώντας συντονισμένη δράση, όσο και με την από κοινού επιστολή με άλλους οκτώ αρχηγούς κρατών ζητώντας κοινή ανάληψη χρέους και έκδοση "κορωνο-ομολόγων"». Σημειώνει ακόμα πως «δεν έχει σημασία πώς θα διαρθρωθεί αυτό το ομόλογο. Αυτό μπορεί να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο. Μεγαλύτερη αξία έχει να εκφραστεί σήμερα η πολιτική βούληση ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει ενωμένους».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει ότι «αν η Ευρώπη δεν εκφράσει τώρα την αλληλεγγύη της, ομόθυμα και αποφασιστικά, κινδυνεύει όχι μόνο να παρασυρθεί σε μια βαθιά οικονομική κρίση, αλλά, ακόμη περισσότερο, να δικαιώσει το αντιευρωπαϊκό πνεύμα που λανθάνει και να οδηγηθεί σε σοβαρό κλονισμό -αν όχι κατάρρευση- του ίδιου του οικοδομήματός της» και διερωτάται: «Ποιος αμφιβάλλει ότι οι ευρωσκεπτικιστικές και λαϊκιστικές φωνές δε θα αρθρωθούν τότε ηχηρά και ρεβανσιστικά ή ότι οι πολίτες δε θα γυρίσουν απογοητευμένοι την πλάτη τους στην Ένωση, αναζητώντας στήριξη στα εθνικά τους κράτη;».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια πρωτόγνωρη- για καιρό ειρήνης- κατάσταση», «ένα ασύμμετρο σοκ, μια ανθρώπινη τραγωδία ασύλληπτων διαστάσεων» και «μετρά χιλιάδες θύματα του κορονοϊού και παγώνει σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, για να αναχαιτίσει αυτό τον αόρατο εχθρό».

Όμως, προσθέτει, δεν πρόκειται (απλώς) για μια υγειονομική κρίση, ούτε καν για μια εκκολαπτόμενη οικονομική κρίση και εκτιμά πως οι παραδοσιακοί μηχανισμοί της ΕΕ είναι αμφίβολο ότι αρκούν, για να ανταποκριθεί επαρκώς αυτή τη φορά.

Αναγνωρίζει έλος ότι «τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν κινήσεις σημαντικές, που λίγα χρόνια πριν αποτελούσαν οικονομικά ταμπού, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο αναστέλλεται λόγω του COVID-19, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια πιο φιλόδοξη πρόταση για το κοινοτικό προϋπολογισμό του 2021-27».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider