Τσίπρας: Είναι ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο είναι το ΕΣΥ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Είναι ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο είναι το ΕΣΥ
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και την οικονομία.

«Ευκαιρία» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτήρισε την κρίση που βιώνει η χώρα, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπραςστη συζήτηση για τις ΠΝΠ.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και την οικονομία, «Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Και να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά».

Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το κόμμα του στήριξε «την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά και «την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη».

«Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες.

Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη συνέχεια μια σειρά προτάσεις για την δημόσια υγεία σημειώνοντας:

  • «Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
  • Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών,
  • Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.
  • Μόνιμες προσλήψεις ισατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.
  • Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Κινητές ομάδες υγείας ( ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.
  • Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες.»

Με το επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα δίνετε λιγότερα από τον βασικό μισθό

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες είναι δυσθεώρητες τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια.

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες, ούτε απαντούν στην διάχυτη ανασφάλεια του κόσμου, ενώ αδυνατούν να βελτιώσουν τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα και έχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» είπε αναφέροντας τις «συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Σύγκρινε μάλιστα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την υγειονομική προσέγγιση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στην Μεγάλη Βρετανία: «Η ανοσία της Αγέλης», σημειώνοντας πως στην περίπτωση της οικονομίας στη χώρα μας «θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι».

Διαφώνησε μάλιστα και με το επίδομα της αναστολής λειτουργίας των εταιρειών, σημειώνοντας πως τα 533 ευρώ το μήνα που δίνονται ως επίδομα από το κράτος είναι κάτω από το βασικό μισθό.

«Τα 5 δις ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις άμεσες συνέπειες της κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύουν στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία από το στρατηγικό-συστημικό κίνδυνο να συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα η ανεργία και η νέα φτωχοποίηση να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι αδύνατο να επανέλθουν μετά την πανδημία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ σημείωσε πως οι βασικοί στόχοι ενός οικονομικού προγράμματος σωτηρίας συμπεριλαμβάνουν:

  • «Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, και ελευθέρων επαγγελματιών κατά την διάρκεια της κρίσης.
  • Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.
  • Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω αύξησης επενδύσεων με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδιασμένων μεγάλων δημόσιων έργων υποδομών, και μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης
  • Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους από τους πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης.
  • Η μη δημιουργία ή ο περιορισμός δημιουργίας νέου ιδιωτικού χρέους από επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης. Και η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.
  • Η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της.
  • Και φυσικά η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider