Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε ετοιμότητα δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα μέτρα ανάλογα με τη δυναμική των πραγμάτων στο μέτωπο της υγείας και της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού.

Βασικό ζητούμενο παραμένει ο περιορισμός της διάδοσης του ιού προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας για να ανταπεξέλθει, όμως προς το παρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από αύριο κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από αυτά τα οποία κάνουν τροφοδοσία. Το ωράριο των σούπερ μάρκετ επεκτείνεται, ο δακτύλιος καταργείται, ενώ όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ' οίκον καραντίνα για 14 ημέρες. Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, δυο ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις: Πρώτον ο αριθμός των «αχαρτογράφητων» κρουσμάτων, που πλέον έχουν φτάσει τα 51, η «ιχνηλάτηση» των οποίων δεν οδηγεί σε παλιότερα επιβεβαιωμένα και συνηγορεί στο ότι ο ιός έχει πλέον έχουν μπει στην κοινότητα και δεύτερον, στην αδυναμία που έχει επιδείξει η κοινωνία στην πλήρη συμμόρφωση του «μένουμε σπίτι». Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων θα βοηθήσει στον περιορισμό των εξόδων και των μετακινήσεων και θεωρείται πως θα επιτρέψει την μείωση της διάδοσης του ιού.

Να μην παραλύσει η οικονομία λόγω Covid-19

Όπως έλεγε στο reader.gr υπουργός που συμμετέχει στην καθημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει στις απολύτως απαραίτητες τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών κι επιχειρήσεων, χωρίς να παραλύσει η οικονομία. Υπενθυμίζεται πως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε χθες πως το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζεται κανονικά και θέλει να στρέψει τον κόσμο προς τα εκεί, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές που απαιτούν φυσική παρουσία μεταξύ καταναλωτών κι εμπόρων. Μέσα στα μέτρα που ελήφθησαν αποφασίστηκε πως οι εταιρίες ταχυμεταφοράς θα παραμείνουν ανοικτές ώστε το ηλεκτρονικό εμπόριο να συνεχιστεί αδιάκοπα. Όπως έλεγε ο ίδιος υπουργός στο reader.gr «γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας, ώστε να λειτουργεί η οικονομική και κοινωνική ζωή και η επανάκαμψη μετά την κρίση να γίνει πιο ομαλά». Ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά πιθανά επιπλέον μέτρα στο δημόσιο τομέα ώστε να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες.

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες» έγραψε χθες ο Πρωθυπουργός στο twitter. «Είναι η ώρα να δείξουμε υπευθυνότητα: Να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών. Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι», πρόσθεσε, ανεβάζοντας βίντεο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού με κεντρικό μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» και με εξειδικευμένες οδηγίες για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τηλεδιασκέψεις με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 13:00, και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 13:30. Την Τετάρτη, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης τηλεδιάσκεψη με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider