Κουμουτσάκος: Κοινή θέση των χωρών «πρώτης γραμμής» η δίκαιη κατανομή μεταναστών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουμουτσάκος: Κοινή θέση των χωρών «πρώτης γραμμής» η δίκαιη κατανομή μεταναστών
«Aντιμετωπίζουμε μια καλά σχεδιασμένη και εκβιαστική χρήση απελπισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικές επιδιώξεις».

Στην κοινή θέση που διαμόρφωση η Ελλάδα με τις άλλες τέσσερις χώρες πρώτης γραμμής - Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Μάλτα - ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξηγώντας ότι αυτή θεωρεί «την αλληλεγγύη θεμελιώδη αρχή η οποία υλοποιείται με υποχρεωτική και δίκαιη κατανομή του βάρους».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» πλέον «δεν αντιμετωπίζουμε μια αυθόρμητη μεταναστευτική μετακίνηση, αλλά μια καλά σχεδιασμένη και εκβιαστική χρήση απελπισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικές επιδιώξεις».

Αναφερθείς στο πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής με κίνητρο 2.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, σημείωσε ότι «θα εφαρμοστεί αυστηρά για μια μόνο φορά και θα μπορεί να καλύψει έως 5.000 μετανάστες από εκείνους που βρίσκονται στα νησιά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της κυβέρνησης στις τελευταίες εξελίξεις, επεσήμανε ότι τόσο οι εταίροι της χώρας, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο εσωτερικό επικροτούν και στηρίζουν την «αποφασιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε». Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως προσθέτει, είναι η «προστασία των συνόρων, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι αποτελεσματικές επιστροφές και τα ασυνόδευτα παιδιά», ενώ «το θέμα των βραχονησίδων-κέντρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους» τον Μάϊο, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι ως το τέλος του έτους να έχει δημιουργήσει άλλες 2.000 θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Ο Γ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 «πρέπει να διασωθεί και να βελτιωθεί», αυτό όμως, «μπορεί να γίνει μόνο όταν η Τουρκία θα έχει - με συγκεκριμένες ενέργειες - εκτονώσει την κατάσταση που δημιούργησε στον Έβρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider