Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την τακτική του «σκωτσέζικου ντους»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την τακτική του «σκωτσέζικου ντους»
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει κατά πολύ τους τόνους όταν μιλάει για τα εθνικά θέματα και επιλέγει να δείξει πνεύμα συναίνεσης.

Για δεύτερη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές με την προηγούμενη «θητεία» του.

Η κατάσταση τόσο στο κόμμα όσο και στη χώρα γενικότερα είναι πολύ διαφορετική απ' ότι το 2014. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονταν για περίπου 4,5 χρόνια στην ηγεσία της κυβέρνησης κι από την πρώτη στιγμή που έχασε τις εκλογές ήταν ξεκάθαρο πως ο καταγγελτικός λόγος που χρησιμοποιούσε την τελευταία φορά που ασκούσε αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε πλέον να «στρογγυλέψει», σε αρκετά θέματα.

Έτσι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει κατά πολύ τους τόνους όταν μιλάει για τα εθνικά θέματα και επιλέγει να δείξει πνεύμα συναίνεσης, παρά την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Για παράδειγμα «ναι στα κλειστά σύνορα, αλλά κριτική για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η τακτική που ακολουθεί είναι αυτή του... σκωτσέζικου ντους επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα μεν, αλλά στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας «Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος. Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά.»

Ισορροπεί σε μία λεπτή γραμμή ο Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι φανερό πως προσπαθεί να ισορροπήσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο πάνω σε μια λεπτή γραμμή, συνδυάζοντας την κριτική στην κυβέρνηση με την ωριμότητα και την εμπειρία που απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια τακτική μάλιστα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στο δεύτερο θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο κι είναι αυτό του Κορονοϊού. «Σωστά έκλεισαν τα σχολεία, αλλά τι θα γίνει με τις εκκλησίες;». «Ορθό το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο όταν είσαι Πρωθυπουργός κι έχεις ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία όλων των πολιτών, δεν αρκούν οι παραινέσεις αλλά απαιτούνται αποφάσεις.»

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να περάσουν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται το μήνυμα πως η αντιπολίτευση που ασκούν και θα συνεχίσουν να ασκουν δεν θα είναι με λογική «σε όλα απέναντι», αλλά θα είναι μια αντιπολίτευση που αρμόζει σε ένα κόμμα που βρίσκονταν στην διακυβέρνηση της χώρας για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν σκοπεύουν να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύετρη πίεση στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider