Αυξάνει το επίπεδο του συναγερμού η Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει το επίπεδο του συναγερμού η Αθήνα
H Αθήνα βλέπει την προκλητικότητα να εντείνεται μέχρι την συνάντηση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη με Μέρκελ και Μακρόν που θα κρίνει την τύχη του προσφυγικού.

Το επίπεδο του συναγερμού στην Αθήνα ανεβάζουν η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, με τα πολεμικά της αεροσκάφη να πραγματοποιούν υπερπτήση σε κατοικημένη περιοχή στον Έβρο σε ύψος 500 ποδιών, αλλά και το επεισόδιο με την Τουρκική ακταιωρό στην Κω.

Στενά παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας, η Αθήνα, που βλέπει την προκλητικότητα να εντείνεται μέχρι την συνάντηση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη με Μέρκελ και Μακρόν που θα κρίνει την τύχη του προσφυγικού.

Η παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών σε ελληνικό ελικόπτερο στον Έβρο συνδυάστηκε με την υπέρπτηση ζεύγους τουρκικών F-16 στην ακατοίκητη νήσο Καλόγερο. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, με βάση τους διεθνείς κανόνες, εν τούτοις στελέχη του Επιτελείου σημειώνουν ότι πρόκειται για ποιοτική κλιμάκωση τόσο για το σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η υπέρπτηση όσο και για το ύψος στο οποίο πέταξαν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν πως η Αθήνα αυξάνει το επίπεδο του συναγερμού καθώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείουν οι προκλήσεις να συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη. Θεωρούν μάλιστα πως ο Ερντογάν έχει έρθει σε δύσκολη θέση, αφού όλες του οι προκλήσεις έχουν πέσει στο κενό, και ο εκβιασμός που επιχείρησε, «δεν του βγήκε».

Δεν λειτουργούν τα κανάλια επικοινωνίας

Το αρνητικό στοιχείο στην κρίση των τελευταίων δυο εβδομάδων είναι πάντως το γεγονός ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν λειτουργούν, υπό την έννοια ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, όσο και τα στελέχη της κυβέρνησής του εμμένουν σε προκλητικούς τόνους να ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης, παρά το γεγονός πως η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει να μην απαντάει στις προκλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες εκκλήθη στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος Πρέσβης για εξηγήσεις, όμως δεν εκδόθηκε κάποια καταδικαστική ανακοίνωση για τις υπερπτήσεις στον Έβρο.

«Εμείς διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι, δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό», είπε χθες βράδυ ο Νίκος Δένδιας (STAR).

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως χαρακτήρισε απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές τόσο σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, όσο και το περιστατικό με το σκάφος στην Κω.«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.» «Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider