Πάλμερ: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάλμερ: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της
«Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία», δεσμεύθηκε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Βαλκάνια, Ματ Πάλμερ.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα σύνορά της, απέστειλε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Βαλκάνια, Ματ Πάλμερ.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της», τόνισε ο κ. Πάλμερ, μιλώντας σε εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, κληθείς να τοποθετηθεί για τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα της χώρας.

Μάλιστα παραδέχθηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν είναι και η πιο εύκολη για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ενώ δεσμεύθηκε πως «η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Πάλμερ ήταν κατηγορηματικός ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύση», ενώ κατέστησε σαφές πως «οι μετανάστες δεν είναι όπλα, είναι άνθρωποι και χαίρουν απόλυτου σεβασμού».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα εμπνέει ανησυχία στις ΗΠΑ, ενώ αναγνώρισε ότι τη δεδομένη στιγμή οι σχέσεις της Τουρκίας είναι «περίπλοκες» με όλους. Την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ.

«Το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι σαφές: Έχετε τη στήριξή μας και την προσοχή μας για το μεταναστευτικό», υπογράμμισε ο κ. Πάλμερ.

Ανησυχία για το Συριακό

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση ο κ. Πάλμερ μετέφερε και την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Συριακό.

«Η κατάσταση στη Συρία προκαλεί ανησυχία», αλλά εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. «Αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ: μια λύση με γνώμονα τον σεβασμό για τους μετανάστες», τόνισε.

Κυπριακό

«Έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για μια λύση στο Κυπριακό», σχολίασε ερωτηθείς για το εν λόγω θέμα ο κ. Πάλμερ, ενώ επανέλαβε ότι «είναι δεδομένη η στήριξη των ΗΠΑ στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης».

Βαλκάνια

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό, οι Ευρωπαίοι να δείξουν στα Δυτικά Βαλκάνια ότι «ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτός».

«Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το κάνει η ΕΕ», επανέλαβε ο κ. Πάλμερ.

«Στην καλύτερή τους φάση οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας»

«Η τρέχουσα συγκυρία επιβεβαιώνει ότι ζούμε μια εκπληκτική στιγμή για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση», τόνισε ο κ. Πάλμερ, εξηγώντας πως πρόκειται για μια σχέση με βάθος, αφού αποδεικνύεται ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα βλέπουν τον κόσμο με παρόμοιο τρόπο».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ είναι αναμφισβήτητα ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα μπορεί πάντα να βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ. Είμαστε σύμμαχοι. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για τακτική στήριξη της Ελλάδας», τόνισε.

«Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την προσοχή τους στην περιοχή. ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν έρθει πολύ κοντά. Οι Έλληνες είναι στρατηγικοί μας εταίροι», δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider