Σε διαφορετικούς δρόμους φαίνεται να βαδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε διαφορετικούς δρόμους φαίνεται να βαδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο βέβαια η νεολαία ενός κόμματος να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σαν «ανεξάρτητη».

Σε διαφορετικούς… δρόμους φαίνεται να βαδίζουν εδώ κι αρκετό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του, με το κόμμα της Κουμουνδούρου να εμφανίζεται πιο συγκρατημένο και τη νεολαία με μια μεγαλύτερη διάθεση σύγκρουσης.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μιλάει συνεχώς για την ανάγκη του κόμματος να πορευτεί με βάση τους νέους, να επενδύσει στη νεολαία και να ταυτιστεί μαζί της, όμως εδώ και καιρό η ίδια η νεολαία του κόμματος δεν δείχνει να ενστερνίζεται απόλυτα τις θέσεις της κεντρικής διοίκησης, ούτε στα εσωτερικά θέματα, ούτε στην άσκηση πολιτικής της.

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο βέβαια η νεολαία ενός κόμματος να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σαν «ανεξάρτητη», ούτε και σημαίνει πως αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα. Είναι όμως, αξιοσημείωτο.

Η νεολαία έχει εκφράσει την αντίρρηση της ανοικτά, για παράδειγμα, στην διεύρυνση του κόμματος όπως αυτή επιχειρείται να γίνει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση που έβγαλε μετά την συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος, όπου μεταξύ άλλων σημείωνε «Για την Αριστερά, η πολιτική των συμμαχιών δεν είναι μια απλή διαδικασία μεταγραφολογίας προσωπικοτήτων για να περιορίζεται σε εντολές, με τελεσίγραφα, εκβιασμούς και συμφωνίες», ενώ κατήγγειλε προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία στο όνομα προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών να διαβάλουν την δημοκρατική λειτουργία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και το καταστατικό της».

Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε με την δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από την πλευρά της νεολαίας και στην άρνηση της να δεχτεί στους κόλπους της τα πρώην μέλη της ΠΑΣΠ. Αυτό είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα στην μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do την προηγούμενη εβδομάδα να εμφανίζονται στις εξέδρες δύο διαφορετικές «τάσεις».

Παίρνει αποστάσεις η Νεολαία και από το θέμα των προσφυγικών ροών

Αποστάσεις από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να παίρνει και τώρα, στο θέμα των προσφυγικών ροών και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και τον Έβρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις του, όσο και στις άτυπες ενημερώσεις μιλάει για την ανάγκη διεθνοποίησης του προβλήματος, για την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας ασύλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει πως πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα. Μάλιστα στην χθεσινή του ενημέρωση ανέφερε χαρακτηριστικά « Όπως δήλωσε σαφώς ο εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR: «Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο»». Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ισπανία καταδεικνύει ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να ανακόψει τη μαζική είσοδο ατόμων σε χερσαία σύνορα. Άλλωστε επί ΣΥΡΙΖΑ στα χερσαία σύνορα του Έβρου υπήρχε αυστηρός έλεγχος».

Αυτό δείχνει να έρχεται σε σύγκρουση με την στάση της νεολαίας η οποία με ανακοίνωση της ζήτησε ουσιαστικά το άνοιγμα των συνόρων: «Καλούμε όλους τους/τις αλληλέγγυους/-ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους νέους και τις νέες, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
Να μπει ένα τέλος στην Ακροδεξιά κατηφόρα.
Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι ένα ζήτημα εάν στην περίπτωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που πολλές φορές χρησιμοποιούν σαν έκφραση οι μεγαλύτεροι, πως δηλαδή «το αίμα τους βράζει» και πως έχουν «την αφέλεια και την ορμή της νιότης», με την κεντρική διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει μια πιο συγκρατημένη στάση, μετά κι από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Είναι πάντως δεδομένο πως η νεολαία του κόμματος βρίσκεται ένα βήμα πιο… αριστερά από το ίδιο το κόμμα, τους τελευταίους, τουλάχιστον, μήνες. Με το Συνέδριο της νεολαίας να ξεκινάει την Πέμπτη έχει σαφώς ενδιαφέρον το τι στάση θα κρατήσουν σε διάφορα θέματα κι αν θα εκφράσουν πλέον ανοικτά τις αντιρρήσεις τους και σε ποια ζητήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider