Παρέμβαση Μητσοτάκη για αποκλιμάκωση της έντασης στα νησιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση Μητσοτάκη για αποκλιμάκωση της έντασης στα νησιά
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονος εκνευρισμός για τις εικόνες με το σκηνικό πολέμου που διαμορφώθηκε σε Λέσβο και Χίο.

Την πρωτοβουλία να καλέσει τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εικόνες πολέμου στα νησιά, χωρίς να υπαναχωρεί από το σχέδιο για κλειστά κέντρα, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εικόνες από τη Λέσβο και τη Χίο προκάλεσαν αίσθηση, με τους εξαγριωμένους κατοίκους των νησιών, ειδικά χθες, να επιτίθενται στους αστυνομικούς των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί τόπου. Αυτές ακριβώς οι εικόνες χτύπησαν «καμπανάκι» και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την επιστροφή του από τον Έβρο, να συζητά με τους συνεργάτες του και να προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του.

Κάπως έτσι, το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και με τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος), τους οποίους και προσκάλεσε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ραντεβού να έχει προγραμματιστεί για μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται στις 12:00.

Ο Κώστας Μουτζούρης, όμως, αποφάσισε, τρόπον τινά, να θέσει εαυτόν εκτός σύσκεψης. Σύμφωνα με βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα εμφανίζεται να λέει για τον πρωθυπουργό «να και αν είναι οργισμένος μαζί μου», κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Το βίντεο εξόργισε τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζουν ότι το ραντεβού πλέον θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του κ. Μουτζούρη. «Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

To Reader.gr επικοινώνησε και με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος τόνισε από τη μεριά του ότι δεν είχε πρόθεση να πάει στο ραντεβού, από τη στιγμή που οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν είχαν ακόμα αποχωρήσει από το νησί. «Αν γι' αυτό στενοχωρήθηκαν, δεν μπορώ να πω κάτι», σχολίασε για το επίμαχο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα. Είναι σαφές, πάντως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου βγάζει εκτός κάδρου τον κ. Μουτζούρη, ενώ δεν ήταν και τυχαίες οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «πολιτικάντηδες» την περασμένη Κυριακή, από το βήμα της Π.Ε. της ΝΔ.

Γιατί κλείστηκε το ραντεβού

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, πάντως, κρίθηκε επιβεβλημένη ενόψει του δεύτερου γύρου έργων που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα νησιά τις επόμενες μέρες. Ήδη, χθες στη Μυτιλήνη ολοκληρώθηκε η πρώτος κύκλος επιχωματώσεων από σκαπτικά μηχανήματα και έπεται η διαδικασία της περίφραξης του καθορισμού των επιλεγεισών τοποθεσιών. Στη Χίο, η αντίστοιχη διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα. Προς τούτο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση κλιμακίων των ΜΑΤ που είχαν μεταβεί στα νησιά, μετά το πέρας του πρώτου κύκλου των εργασιών και μέχρι να ξεκαθαριστεί πώς θα δοθεί συνέχεια στις εργασίες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τον σχεδιασμό της. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων δεν τίθεται υπό αίρεση, καθώς είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών. Το στοίχημα είναι πώς θα προχωρήσει, καθώς είναι σαφές ότι οι εικόνες πολέμου που καταγράφηκαν σε Λέσβο και Χίο δεν μπορούν να επαναληφθούν σε λίγες μέρες, όταν και θα πρέπει να συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. «Το σχέδιο είναι το μόνο σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι», επεσήμανε χθες (Alpha) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με δεδομένο και ότι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες των νησιών ζητούν και να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, αλλά και να μην ανοίξουν οι νέες κλειστές δομές. Με άλλα λόγια, ζητούν να μην υπάρχει καμία δομή στα νησιά. Κάτι που για την κυβέρνηση δεν θεωρείται ούτε ρεαλιστικό ούτε εφικτό.

Εκνευρισμός για το σκηνικό πολέμου

Είναι σαφές, πάντως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονος εκνευρισμός για τις εικόνες με το σκηνικό πολέμου που διαμορφώθηκε σε Λέσβο και Χίο. Για παράδειγμα, το βίντεο με την εισβολή κατοίκων της Χίου σε δωμάτιο, όπου διέμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ και ο προπηλακισμός τους, αλλά και η εικόνα «πολιορκίας» των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν καταφύγει στο στρατόπεδο στην Παγανή από κατοίκους του χωριού και ενώ είχαν προηγουμένως αποχωρήσει από τα οδοφράγματα. Μάλιστα, κυβερνητικοί επιτελείς περιέγραφαν μια εικόνα χάους, με κατοίκους να μην αφήνουν καν στρατιωτικά ασθενοφόρα να πάνε να παραλάβουν αστυνομικούς που είχαν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο και για «ακραία στοιχεία» που έχουν λάβει πολιτική νομιμοποίηση από το κλίμα μίσους που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τους τοπικούς άρχοντες στα κάγκελα. Προσέθεταν, δε, ότι, αν δεν ήταν ψύχραιμη η στάση των ανδρών των ΜΑΤ, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει και θύματα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider