Κείμενο «οδηγό» ετοιμάζουν οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κείμενο «οδηγό» ετοιμάζουν οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ
Ενόψει του μεγάλου Συνεδρίου του Μαΐου, τα στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις και «ζυμώσεις», με την πλευρά των «προεδρικών» να κινείται πλέον με μεγαλύτερη «άνεση».

Μπορεί οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν έπεσαν αισθητά, μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι διαφορετικές «τάσεις» δεν βρίσκονται σε… εγρήγορση.

Ενόψει του μεγάλου Συνεδρίου του Μαΐου, όπου και θα επικυρωθεί το μεγάλο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τα στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις και «ζυμώσεις» με την πλευρά των «προεδρικών» να κινείται πλέον με μεγαλύτερη «άνεση», αφού ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ εμφανίστηκε να συντάσσεται με τη δική τους άποψη για το πώς πρέπει να γίνει η διεύρυνση του κόμματος.

Συγκεκριμένα τα «αιτήματα» των «προεδρικών», που ήταν το 20% της ΚΕ να αποτελείται από μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και το να μπορεί κάποιος να γίνεται μέλος στο κόμμα μόνο μέσω της ηλεκτρονικής του εγγραφής στο iSyriza «εισακούστηκαν» κι αυτό που σημειώνουν είναι πως δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται «ως μια συνιστώσα μέσα στο κόμμα, αλλά το ίδιο το κόμμα».

Παράλληλα ετοιμάζουν κι ένα πολιτικό κείμενο – στο οποίο καθιστούν σαφές πως πρέπει να υπάρξει συνέχεια στα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές, σχετικά με την «ταυτότητα» που πρέπει να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο θα αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι «διεύρυνση- μετασχηματισμός- Δημοκρατική παράταξη».

Οι «προεδρικοί» φαίνεται να βάζουν με αυτό τον τρόπο στο… κάδρο τον όρο «παράταξη», έναν όρο με τον οποίο είχαν διαφωνήσει ανοιχτά, με κείμενο τους η ομάδα των «53+». «Το κόμμα μας -και ασφαλώς όχι 'παράταξη'- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είχαν αναφέρει χαριστικά στο κείμενο που είχε δημοσιευτεί τον προηγούμενο Νοέμβριο. Τότε βέβαια είχαν εκφράσει και τις αντιρρήσεις τους στο ενδεχόμενο προσθήκης στο όνομα του κόμματος («Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να 'χωρέσει' συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις»), θέμα στο οποίο τελικά υπαναχώρησαν.

Η πλευρά των «προεδρικών» σημειώνει πως αποτελεί «την πλειοψηφία των στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζουν πως επιδίωξη τους είναι «να τηρηθούν τα όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος στην ομιλία του, στην κεντρική επιτροπή του κόμματος» και πως πρέπει όλοι να εργαστούν με αυτόν τον προσανατολισμό.

Υπάρχουν πάντως και ζητήματα που δεν φαίνεται να λύθηκαν μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Ένα από αυτό είναι η συνεννόηση, ή για να είμαστε πιο ακριβείς η έλλειψη συνεννόησης που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ βουλευτών και της οργανωτικής επιτροπής ανασυγκρότησης. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν παράπονα καθώς τους γίνεται σύσταση για συζητήσεις και συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι οποίες δεν έχουν οργανωθεί από την αρμόδια επιτροπή. Όπως τονίζουν συγχέονται σκοπίμως οι ειδικές θεματικές εκδηλώσεις με αυτές που αφορούν τη διεύρυνση και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντική αύξηση των μελών μέσω της πλατφόρμας

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή, η κεντρική του ομιλία στο Tae Kwon Do, η συνομιλία του με τα μέλη μέσω του iAsk&Watch, αλλά και γενικότερα οι νέες λειτουργίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του iSyriza φαίνεται πως λειτουργούν θετικά όσον αφορά την εγγραφή των μελών. Έτσι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση εγγραφών, με περισσότερα από 3.000 μέλη να έχουν ενταχθεί στο κόμμα την τελευταία εβδομάδα.

«Ρήξη» στη νεολαία

Μπορεί η διαμάχη μεταξύ «αριστερών» και «κεντροαριστερών» στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μπει σε… καταστολή, όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά τη νεολαία του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα η νεολαία, που δεν έχει κρύψει πως κινείται πιο «αριστερά» από την πορεία που φαίνεται να έχει πάρει το κόμμα, δεν φαίνεται να καλωσορίζει στους κόλπους της τους προερχόμενους από την ΠΑΣΠ. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ νεολαίοι να ενταχθούν κατευθείαν στο κόμμα, στο μεγάλο Συνέδριο του Μαΐου, χωρίς να… περάσουν πρώτα από τη νεολαία του. Μάλιστα σύμφωνα με σενάριο που κυκλοφόρησε χθες, το συνέδριο της νεολαίας το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 5-8 Μαρτίου ενδέχεται τελικά να αναβληθεί. Σενάριο που πάντως δεν επιβεβαιώνονταν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider