Ξεκινάει η Διάσκεψη για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινάει η Διάσκεψη για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρα της Διάσκεψης ενέχει βέβαια έναν σοβαρό συμβολισμό αφού από την Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Ως ένα μικρό διάλειμμα από την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που μετά την υπογραφή του Τουρκο-λιβυκού συμφώνου έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα αλλά και το ενδιαφέρον της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να ειδωθεί η σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίνω με τίτλο: «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ».

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρα της Διάσκεψης ενέχει βέβαια έναν σοβαρό συμβολισμό αφού από την Σύνοδο Κορυφής του 2003, με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε ο δρόμος για την ένταξη των χωρών των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ - προς τα εκεί άλλωστε κοιτάζουν όλες οι χώρες της περιοχής. Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία για το κοινό μέλλον των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να «ακουστούν», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο. Φιλοδοξία, επίσης, της ελληνικής διπλωματίας, είναι να καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη μέλη της ΕΕ.

Ποιοι θα λάβουν μέρος

Στη Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, θα δώσουν το παρών όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Μέρος επίσης θα λάβουν η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) κα Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας. Η Αθήνα φαίνεται πως είναι σύμφωνη και με τις γαλλικές προτάσεις για την αναμόρφωση της ενταξιακής διαδικασίας των υποψηφίων χωρών που προβλέπει κατάργηση της διαδικασίας των 35 ενταξιακών κεφαλαίων που ανοίγουν και κλείνουν ώστε η υποψήφια προς ένταξη χώρα να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκρίνουν μια διαδικασία 7 βημάτων που οδηγεί σε μια «σταδιακή ένταξη» των υποψηφίων χωρών μελών πρόκειται να γίνουν δεκτές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Όπως είχε τονίσει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στο Μόναχο και στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια, η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ένα θετικό νεύμα τον Μάρτιο, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και στη μάχη που δίνει για την επικράτηση απέναντι στο VMRO.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15.15, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας Προεδρεύοντος της ΕΕ κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βλέπει τον Γκουτέρες ο Δένδιας

Μετά τη λήξη της διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί, στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες θα εστιάσουν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, καθώς και στις εργασίες του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Κατά την εκεί παραμονή του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, της Αρμενίας και του Μπαχρέιν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider