Μητσοτάκης: Μέσα σε επτά μήνες η χώρα πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν εννέα χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μέσα σε επτά μήνες η χώρα πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν εννέα χρόνια

Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα επεφύλαξε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεύτερη μετά τις εκλογές, συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, σχολιάζοντας τη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρίνοντας τα δύο πρώτα επτάμηνα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τότε είχαμε capital controls, σήμερα έχουν καταργηθεί, τότε ψηφιζόταν ο νόμος Παρασκευόπουλου και απελευθερώνονταν χιλιάδες εγκληματίες, σήμερα ο νόμος έχει καταργηθεί και έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί. Η χώρα δανειζόταν στο δεκαετές της ομόλογο με επιτόκιο 14,6 % και σήμερα για πρώτη φορά το επιτόκιο του δεκαετούς έχει πέσει κάτω από το 1%. Τότε οι καταθέσεις είχαν μειωθεί κατά 42 δισ. ευρώ και σήμερα ήδη έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 8 δισ. ευρώ Και βέβαια τότε υπογραφόταν το τρίτο μνημόνιο και σήμερα έχει κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εκ νέου ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της «γαλάζιας» παράταξης θα γίνουν πράξη κι έκανε λόγο για έναν θετικό απολογισμό σε θεσμούς, οικονομία και καθημερινότητα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πορεία της οικονομίας και η σταθερή τροχιά της ανάπτυξης άνοιξαν το δρόμο της εμπιστοσύνης έναντι της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και εξήγησε ότι το μεγάλο στοίχημα που έχει στον ορίζοντά της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η εμπιστοσύνη αυτή να ωθήσει σε μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν, πλέον, μικρότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερους φόρους και εισφορές. Ήδη, προχωρούν πολλές στρατηγικές επενδύσεις, πολλά έργα ΣΔΙΤ και 180 επιχειρηματικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Σύνολο, 4,04 δισ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Και η οικονομία της συνεχώς αναβαθμίζεται. Το στοιχείο αυτό είναι καθοριστικό για την παρούσα συγκυρία, αλλά και για το μέλλον. Γιατί η διεθνής αξιοπιστία της οικονομίας μας είναι η προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μικρότερων πλεονασμάτων και, συνεπώς, για την άσκηση δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Αλλά και το θεμέλιο για την ανάπτυξη, όλα τα επόμενα χρόνια».

«Μέσα σε επτά μήνες η χώρα πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν εννέα χρόνια.Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, γιατί δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά», ανέφερε ο πρωθυπουργός βάζοντας τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός μας να διολισθήσουν σε επικίνδυνους δρόμους. Είπαμε: “Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε”. Το Σύνταγμα της χώρας, συνεπώς, τηρείται ευλαβικά. Η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της. Οι Αρχές είναι κυριολεκτικά ανεξάρτητες. Η Ενημέρωση λειτουργεί ελεύθερα. Συγκρίνετε τη σημερινή ΕΡΤ, με τις όποιες αδυναμίες της, με το κομματικό φερέφωνο της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Και το κράτος μένει μακριά από τον κομματισμό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Επίσης επισήμανε ότι η παράταξη της ΝΔ επανέφερε τη Δημοκρατία στη χώρα το 1974, την ενίσχυσε με συνέπεια και την προστάτεψε με κάθε κόστος στα χρόνια του λαϊκισμού και υπογράμμισε: «Οι δικοί μας “αρμοί” είναι η Ελευθερία, ο Κοινοβουλευτισμός και το Κράτος Δικαίου. Όλα όσα αφορούν τον πολίτη. Γιατί αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Αλλά και ο δικός μου καθημερινός οδηγός στις προσωπικές επιλογές και αποφάσεις μου».

Όσον αφορά στις επιλογές της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα σημείωσε πως «στο ίδιο διάστημα, σελίδα γύρισε και η κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο στους πιο αδύναμους: Ο κοινωνικός προϋπολογισμός σταθεροποιήθηκε στα 3,5 δισ, προσθέτοντας και νέες, στοχευμένες παροχές, όπως το επίδομα γέννησης.Κι αυτό διατηρώντας ακέραια απέναντι στην προεκλογική προπαγάνδα την οποία ακούγαμε, όλα τα μόνιμα κοινωνικά επιδόματα. Ενώ ο βασικός φορολογικός συντελεστής υποχώρησε από το 22% στο 9%».«Παρά τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, το αφορολόγητο όριο παρέμεινε, προσαυξημένο, μάλιστα, κατά 1.000 για κάθε παιδί. Ενώ η καινούργια ρύθμιση των “120 δόσεων” ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες» πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο για την διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα υλοποιηθεί κι ήταν οξύς έναντι εκείνων των τοπικών παραγόντων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Η Μόρια δε μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ σοβαρό, για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαρίθμησε τα κομβικά μέτρα που βρίσκονται στον κυβερνητικό ορίζοντα: την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider