Μαζί με το καλοκαίρι έρχεται και ανασχηματισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζί με το καλοκαίρι έρχεται και ανασχηματισμός
Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιες δομές αλλάζουν.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να λέει σε συνεργάτη του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει ανασχηματισμό ως το καλοκαίρι. Πράγματι, με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός βάζει πάγο στα σενάρια που είχαν διακινηθεί τις προηγούμενες μέρες ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ακόμα και εντός του Μαρτίου, καθώς, μπορεί περίπου τότε να ολοκληρώνονται οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των υπουργείων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι είναι αρκετά νωρίς για αλλαγές, ακόμα και αν ορισμένες δυσλειτουργίες επιμέρους είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά μετά την Πρωτομαγιά, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει εντοπίσει τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις. Δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές ως προς τους υπουργούς σε παραγωγικά υπουργεία, αλλά και σε υπουργεία συνυφασμένα με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας, σε μια άκρως κρίσιμη συγκυρία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστής Χατζηδάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν μετακινούνται, έχοντας άλλωστε να επιδείξουν και σημαντικό νομοθετικό έργο, ενώ ήδη τρέχουν νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να υπάρξουν ορισμένες μετακινήσεις στην κορυφή άλλων υπουργείων, χωρίς, όμως οι αλλαγές να είναι σαρωτικές.

Εκεί που θα υπάρχουν μεγαλύτερες αλλαγές είναι στο μέτωπο των υφυπουργών. Θα υπάρξουν αντικαταστάσεις, καθώς κάποιοι υφυπουργοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν χημεία με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα και στα καθήκοντά τους. Το πόσες θα είναι οι αλλαγές, δεν έχει απολύτως κλειδώσει. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να είναι σαρωτικός, γιατί πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι το σχήμα δουλεύει καλά και αποδίδει. Για να μπορέσει, όμως, να αποδώσει καλύτερα, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Κάποιοι από τους υφυπουργούς θα αντικατασταθούν από άλλα πρόσωπα, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει παράλληλα να τονώσει κάπως και το γυναικείο στοιχείο της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι άλλοι υφυπουργοί δεν θα αντικατασταθούν και οι αρμοδιότητές τους, είτε θα μεταβιβαστούν στους πολιτικούς προϊσταμένους, είτε σε νέες δομές. Υπό αυτό το πρίσμα, η αντιμετάθεση αρμοδιοτήτων δεν αποκλείεται να φέρει και δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, υπό την έννοια της αλλαγής κυβερνητικών δομών, όπως π.χ. ενοποιήσεις ή και σπάσιμο υπουργείων.

Κατά πληροφορίες, δε, δεν αποκλείεται με το «πακέτο» του ανασχηματισμού να γίνουν και ελάχιστες, στοχευμένες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και το εσωτερικό της κυβέρνησης είναι μια «δυναμική δομή», ενώ ο πρωθυπουργός έχει δείξει αντανακλαστικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν προσετέθη στο κυβερνητικό επιτελείο η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Άλλωστε, στο επικοινωνιακό σκέλος θεωρείται πως υπάρχει ακόμα δρόμος.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider