Ξεκινούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε κλίμα καχυποψίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε κλίμα καχυποψίας
Η έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει στόχο την αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αθήνα και Άγκυρα ξεκινούν σήμερα τις συζητήσεις των στρατιωτικών κλιμακίων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέσα σε κλίμα καχυποψίας που δημιούργησαν οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών.

Η έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αξιωματικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας έχει στόχο την αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να αποφεύγονται κρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν τις δυο χώρες σε επεισόδια. Αρχικά οι κοινές επιτροπές στρατιωτικών συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες θα κάνουν μια αποτίμηση των προηγούμενων συναντήσεων και θα επιδιώξουν τη συνέχιση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προτείνει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα και τη δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ΜΟΕ, η Αθήνα θα επαναλάβει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Παναγιωτόπουλος: Περιμένουμε μείωση της έντασης

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως όπως εξήγησε στον Χουλουσί Ακάρ, για να έχουν νόημα τα ΜΟΕ θα πρέπει αυτά να διεξάγονται σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και μείωσης της έντασης. “Αυτό που είπα, και είναι γνωστό στον ομόλογό μου, τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Και αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.Υπενθμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών ενώ χθες δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση και καμία υπερπτήση. Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του Νίκου Δένδια που απέφυγε να συναντηθεί με τον ομόλογό του στο Μόναχο και διεμήνυσε στην Τουρκική πλευρά πως για να έχει νόημα ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών θα πρέπει να συνοδεύεται από πραγματική αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα είναι το πρώτο βήμα ώστε οι δυο πλευρές να συνεχίσουν το διάλογο σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών. Η προηγούμενη συνάντηση έλαβε χώρα στις αρχές Ιανουαρίου στην Άγκυρα, μεταξύ του του γγ. γραμματέρα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Εάν κι εφόσον αυτές οι επαφές συνεχιστούν σε κλίμα καλής πίστης και συνεργασίας, οι δυο πλευρές μπορεί να επανεκκινήσουν τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα ο Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου το πρωί θα μετάσχει σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με συμμετοχή του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της χώρας, καθώς και στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον παρελθόντα Νοέμβριο. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσουν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider