Έρχεται task force για το κλείσιμο των ανοιχτών δομών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται task force για το κλείσιμο των ανοιχτών δομών
Το μεταναστευτικό είναι το πιο δύσκολο θέμα που ίσως έχει κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι το μεταναστευτικό είναι το πιο δύσκολο θέμα που ίσως έχει κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, καθώς το κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί στα νησιά είναι εκρηκτικό, ενώ το ζήτημα «ακουμπά» και την εκλογική της βάση. Εξ ου και επελέγη ως μέτρο εκτόνωσης η ενημέρωση γαλάζιων στελεχών, το πρωί της Κυριακής, από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, από κοινού με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για θέματα ασφάλειας.

Μια από τις ανησυχίες που έχουν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά, αλλά και αρκετά γαλάζια στελέχη, μεταξύ άλλων, είναι και το πώς και πότε θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές στα νησιά. Άλλωστε, οι νησιώτες εδώ και μέρες εκφράζουν τον φόβο ότι οι νέες κλειστές δομές θα είναι μια ακόμα δομή στα νησιά και δεν θα αντικαταστήσουν τις ανοιχτές που υπάρχουν. Προς τούτο, η κυβέρνηση απαντά με μια κίνηση που ανακοίνωσε χθες ο Νότης Μηταράκης, αλλά πέρα στα «ψιλά».

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να βγει το ΦΕΚ για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αντικείμενο το πώς θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές και πώς θα γίνει η μετάβαση στις κλειστές δομές τους ερχόμενους μήνες. Θα πρόκειται για μια task force, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά, στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων, όπως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στη βασική ανησυχία των νησιωτών ότι οι νέες δομές θα είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των νησιωτικών δομών, αλλά και να τους καταστήσει συμμέτοχους, μέσω της συμμετοχής των τοπικών αρχόντων στη διαδικασία μετάβασης. Ευρύτερα, οι δίαυλοι επικοινωνίας κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμων δεν έχουν καταρρεύσει και αναμένεται ένα νέο ραντεβού προς το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθούν και άλλα ζητήματα εκτός από τα κλειστά κέντρα, όπως θέματα υγειονομικής περίθαλψης και τουρισμού.

Η «ζύμωση» και οι γαλάζιοι φάκελοι

Πέραν των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, πάντως, κρίσιμο θεωρείται και το να μένουν «ζεστά» τα κομματικά στελέχη, προκειμένου να λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» στις τοπικές κοινωνίες που αναφέρονται, αλλά και να μην…γκρινιάζουν, λέγοντας ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις κυβερνητικές ενέργειες. Στη χθεσινή συνάντηση με τους πολιτευτές του κόμματος που δεν εξελέγησαν σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, έγινε μια εκτενής συζήτηση με τον Νότη Μηταράκη για όλα τα θέματα που απασχολούν τα κομματικά στελέχη. Η «ζύμωση», δε, θα συνεχιστεί και σε επίπεδο Κ.Ο., αλλά και με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο στην Πειραιώς.

Πέρα από τη συζήτηση, όμως, που κύλησε καλά και χωρίς ένταση, τα γαλάζια στελέχη αποχωρούσαν από την Πειραιώς και με έναν γαλάζιο φάκελο ανά χείρας. Αυτός, ουσιαστικά, κωδικοποιούσε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα θέματα Ασφάλειας, Πολιτικής Προστασίας και Μετανάστευσης που τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή ενημέρωση. Στο πρώτο σκέλος των εγγράφων, ανά θεματική ενότητα, υπήρχε κωδικοποιημενη η «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια αναφέρονταν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. «Με την κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα απέκτησε πολιτική πυξίδα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», είναι η επικεφαλίδα, υπό την οποία συνοψίζονται στο εν λόγω έγγραφο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό. Σαφώς, πέραν της ενημέρωσης, πρόκειται για επιχειρήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα στελέχη και στις συζητήσεις τους με πολίτες, αλλά και στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider