Μακρόν σε Μητσοτάκη: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν σε Μητσοτάκη: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας
Η αμυντική και οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν. Τι συζήτησαν.

«Οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας παραμένουν ισχυροί», διαβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Μακρόν: Κοινό το όραμα Ελλάδας - Γαλλίας

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», σημείωσε, επίσης, ο Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι' αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο», κατέληξε ο Μακρόν.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο είπε πως «οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

Η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων υποδέχθηκε, νωρίτερα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.

Έπεται συνάντηση με Γάλλους επιχειρηματίες

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού Φόρουμ που γίνεται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider