Γιατί ο Μητσοτάκης διάλεξε τη Σακελλαροπούλου αντί του Παυλόπουλου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο Μητσοτάκης διάλεξε τη Σακελλαροπούλου αντί του Παυλόπουλου
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας πέτυχε τον αντικειμενικό της στόχο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη με την πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ είχε την «ασφαλή» εναλλακτική του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας πέτυχε τον αντικειμενικό της στόχο: η εκλογή της θα τελειώσει από την πρώτη ψηφοφορία, με μεγάλη πλειοψηφία και συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το είχε προβλέψει, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Το Βήμα της Κυριακής) ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις σε περίπτωση καταψήφισης του προσώπου που θα ψήφιζε.

Το όνομά της έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι τον Οκτώβριο και εκ των θερμότερων υποστηρικτών ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η περίπτωση της κ. Σακελλαροπούλου δεν ήταν η μοναδική που συζητήθηκε.

Ήταν, όμως, στη shortlist που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την οποία πήρε μαζί του στο Μέτσοβο μετά τα Χριστούγεννα. Επιστρέφοντας, είχε αρχίσει να κλίνει οριστικά προς την περίπτωση της κ. Σακελλαροπούλου και στο κάλεσμα που απηύθυνε προς τους κυβερνητικούς συντάκτες, την προ-παραμονή της Πρωτοχρονιάς, άφησε να διαφανεί ότι η επιλογή του δεν θα είναι ο κ. Παυλόπουλος, όταν είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι είναι 50-50 το αν ο Πρόεδρος θα είναι γένους αρσενικού ή θηλυκού.

Μετά την Πρωτοχρονιά, ο κύβος είχε ριφθεί. Τρεις συνεργάτες του, απολύτου εμπιστοσύνης, γνώριζαν από νωρίς. Κανείς, όμως, δεν μίλησε. Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του ονόματος της κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης κοινοποίησε την απόφασή του και σε κάποιους άλλους συνεργάτες του. Το «μυστικό», πάντως, έμεινε εντός των τειχών του Μεγάρου Μαξίμου. Και κοινοποιήθηκε στο χρόνο του, αφού προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει κατά σειρά με την κ. Σακελλαροπούλου, με τον κ. Παυλόπουλο (ένα μάλλον τυπικό τηλεφώνημα), αλλά και με τη Φώφη Γεννηματά, λίγα λεπτά πριν «γράψει» το τηλεοπτικό του διάγγελμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γιατί τη Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, η οποία θα γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ευρέως άγνωστη. Γιατί, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον πυρήνα της πολιτικής για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, σε μια τόσο κρίσιμη εθνική συγκυρία;

Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι ότι η κ. Σακελλαροπούλου μπορεί να μην είναι κομματικό, είναι, όμως, πολιτικό πρόσωπο. Έχει συμμετάσχει σε «εμβληματικές» δίκες στα χρόνια των Μνημονίων, με πολιτικά χαρακτηριστικά. Επίσης, με την επιλογή του ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι επέλεγε ένα πρόσωπο που θα υποχρέωνε τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «ναι». Η κ. Σακελλαροπούλου είναι γνωστό ότι έχει Κεντροαριστερές καταβολές, με σαφείς θέσεις για τα ανθρώπινα και αστικά δικαιώματα, ενώ είχε τοποθετηθεί στο ΣτΕ επί ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με βουτιά στην επετηρίδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Σακελλαροπούλου έχει διακομματικά χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, ο συμβολισμός της γυναίκας δεν είναι ασήμαντος. Η κ. Σακελλαροπούλου δεν θα γίνει Πρόεδρος επειδή είναι γυναίκα, αλλά η προοπτική του να εκλεγεί για πρώτη φορά στα χρονικά της νεότερης ελληνικής Δημοκρατίας με γυναίκα με άριστη επαγγελματική σταδιοδρομία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα βάρυνε με τη σειρά της στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να εκπέμψει και έναν περαιτέρω συμβολισμό. Ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2015. Και πέρα από την προοπτική να διαμορφωθεί μια ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση, με τις ψήφους και του ΚΙΝΑΛ, σε ένα πρόσωπο, εκτός από τη στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η «ζεστή» περιγραφή του κ. Μητσοτάκη για την κ. Σακελλαροπούλου δείχνει το πνεύμα της επιλογής. Μιλώντας στον Alpha τη σκιαγράφησε ως ένα πρόσωπο «της εποχής της», με γνώση πολλών γλωσσών, με ευαισθησίες, αλλά και «κανονικές» ασχολίες. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, απευθύνεται με τις επιλογές του και σε ένα κεντρογενές, μεταρρυθμιστικό κοινό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν εθέλγετο από το προφίλ του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ο ίδιος το είπε, με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός επέλεξε να συμβολίσει το πέρασμα στη νέα εποχή.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider