Μητσοτάκης: Αναμένουμε στήριξη της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αναμένουμε στήριξη της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση

Στη μεταλιγνιτική εποχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων για να σχηματιστεί ένα «στιβαρό υπόβαθρο» και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αλλά και τη μέγιστη σημασία δημιουργίας συνεκτικού πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιοα αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά σε ζητήματα περιφερειακών ανισοτήτων και στην ανάγκη ανάδειξης των ζητημάτων «της ενεργειακής μετάβασης σε μια Περιφέρεια της χώρας, στη Δυτική Μακεδονία, και σε έναν Δήμο της χώρας που είναι ο Δήμος της Μεγαλόπολης. Η κυβερνητική επιτροπή για την δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή έχει σήμερα την πρώτη της συνεδρίαση. Περιμένω πολλά από αυτή την επιτροπή, αλλά περιμένω πολλά όπως είπα και πριν, και από την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις πολιτικές. Όταν, κυρία Επίτροπε, η Ελλάδα έρχεται και λέει ότι εμείς θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτοπαραγωγικές μας μονάδες μέχρι το 2023 με μια εξαίρεση η οποία θα κλείσει το 2028, αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη Περιφέρεια της χώρας η οποία ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη λιγνιτοπαραγωγή και από τις δραστηριότητες στα ορυχεία της περιοχής πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να αλλάξει προσανατολισμό.

Πρώτη Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση

Συνεδριάζει σήμερα στις 12:00, υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, η Κυβερνητική Επιτροπή για την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Στη συνεδρίαση θα μετάσχει και η Ευρωπαία Επίτροπος κα Elisa Ferreira, αρμόδια για «Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», η οποία θα παρουσιάσει τα σχέδια της Κομισιόν για το θέμα.

Εκτός από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider