Νέος διπλωματικός μαραθώνιος με πρωταγωνιστές EastMed και Ιράν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος διπλωματικός μαραθώνιος με πρωταγωνιστές EastMed και Ιράν
Η Ελλάδα επιμένει για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Γεμάτη είναι όλη την εβδομάδα η διπλωματική ατζέντα της Αθήνας με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην πενταμερή σύνοδο υπουργών εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ την Παρασκευή προγραμματίστηκε έκτακτη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Ιράν.

Στόχος της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς θα αντιμετωπιστεί κυρίως η δράση της Τουρκίας. Στην ουσία πρόκειται για μια διπλή προσθήκη στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία είναι δυο χώρες με αυξημένο ενδιαφέρον στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά διακρίνει απόλυτη ταύτιση συμφερόντων και αντιλήψεων με την Γαλλία τόσο ως προς το θέμα της Λιβύης όσο και στα θέματα που αφορούν τις τουρκικές δραστηριότητες στην Κύπρο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Η συνάντηση γίνεται μέσα στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Ανατολική Μεσόγειος στην κορυφή της ατζέντας

Η συνάντηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed που είναι η πολιτική απάντηση του τριγώνου Αθήνας, Λευκωσίας και Ιερουσαλήμ προς τις κινήσεις της Άγκυρας στο γεωπολιτικό σκάκι της περιοχής. Θα έχει προηγηθεί όμως και η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στο Λευκό Οίκο που θα έχει προσφέρει κι ένα στίγμα προθέσεων της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως προς τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τα Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους τους για να συζητήσουν την προώθηση των προσπαθειών για εξεύρεση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στη Λιβύη και για τις στρατιωτικές ενέργειες που στοχεύουν στο να εμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες, ενώ θα συζητήσουν και τη συνολική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα με την πενταμερή συνάντηση στο Κάιρο, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Αθήνα να επιμένει για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, που πάντως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να βιάζεται ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Στο μεταξύ η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Βερολίνου και για αυτό το λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες ώστε να συμφωνηθεί μια «κοινή γραμμή συμπεριφοράς» υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider