Κωδικός «μεσαία τάξη» για την πολιτική Μητσοτάκη το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κωδικός «μεσαία τάξη» για την πολιτική Μητσοτάκη το 2020
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δηλωτική της πορείας που θα χαράξει το κυβερνητικό σχήμα για το 2020.

Ο πρωθυπουργός προέβη σε δύο θετικές εξαγγελίες από το βήμα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώτο προϋπολογισμό της δικής του διακυβέρνησης δεν είχε πολλές εκπλήξεις. Μετά την ψήφισή του, δε, στους διαδρόμους της Βουλής, οι ευχές για καλές γιορτές έδιναν και έπαιρναν ενόψει της διακοπής εργασιών του Κοινοβουλίου.

Αυτή η ομιλία, όμως, όσο και το περιεχόμενό της είναι δηλωτική της πορείας που θα χαράξει το κυβερνητικό σχήμα για το 2020. Άλλωστε, το 2020, με τον προϋπολογισμό ψηφισμένο, η κυβέρνηση θα έχει την πρώτη «καθαρή χρονιά» μπροστά της, προκειμένου να εφαρμόσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα του και αυτό ήταν σαφές: το 2020 θα είναι ένα έτος για τη «μεσαία τάξη», με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να απευθυνθεί και σε αυτούς που μέχρι τώρα είχαν δει μικρή ελάφρυνση από τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα, όπως οι μισθωτοί που κερδίζουν πάνω από 15-20.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, δε, δύο συγκεκριμένα μέτρα για το 2020. Αρχικά, θα ολοκληρωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που και προεκλογικά είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για μείωση 30% συνολικά, συνεπώς, μετά τη μεσοσταθμική μείωση 22% για τη χρήση του 2019, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε και το άλλο 8%, συνδυαστικά με την προαναγγελία για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο, όμως, θα είναι η περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι ως το 2023 θα έχει καταργηθεί πλήρως, ενώ η αρχή θα γίνει από το ερχόμενο έτος. Το εύρος της μείωσης θα είναι ανάλογο με το δημοσιονομικό περιθώριο, κάτι που θα προσδιοριστεί την άνοιξη, όταν και θα έρθει προς ψήφιση η εν λόγω ρύθμιση. Εκτιμάται, όμως, ότι μπορεί ανέλθει και στο 40% από το 2020.

Ποιους περιγράφει ο πρωθυπουργός ως μεσαία τάξη

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όρισε και ποιους περιγράφει αυτός ως μεσαία τάξη, με αφορμή και μια συζήτηση που είχε ανακύψει μεταξύ και κυβερνητικών στελεχών για το πώς ορίζεται το αν κανείς ανήκει στη μεσαία τάξη. «Όταν μιλάω για μεσαία τάξη αναφέρομαι στα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά και μόνο από το εισόδημά τους, αλλά και από την αντίληψη που έχουν για τη ζωή. Τη διάθεση να εργαστούν και να προκόψουν», υπογράμμισε χθες. Επέλεξε, δε, και μια…ενδυματολογικής φύσεως παρομοίωση για να το καταστήσει σαφέστερο: «μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, όμως ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει», όπως είπε.

Γνωρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ψήφισαν τη ΝΔ- ίσως και για πρώτη φορά-, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια να μην απευθυνθεί με έργα η κυβέρνηση και σε αυτούς. Άλλωστε, αυτή η κατηγορία πολιτών «τράβηξε» μεγάλο μέρος από το μνημονιακό κουπί τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να προσβλέπουν τώρα σε μια ελάφρυνση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση ότι το σωστό timing είναι τώρα, προκειμένου να προβεί σε αυτές τις στοχευμένες κινήσεις. Έχει, δε, προαναγγείλει ότι, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κινήσεις.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider