Επιχείρηση «πλεονάσματα» στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση «πλεονάσματα» στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ
Διακεκηρυγμένος στόχος του κ. Μητσοτάκης είναι ο στόχος για το πλεόνασμα να μειωθεί στο 2,5% από το 3,5% για το 202.

Με βασικό επιχείρημα την καλή πορεία της οικονομίας, της υπεραπόδοση των εσόδων, αλλά και το διακεκηρυγμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντήσει τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, πέρα από τη συζήτηση για την πορεία της οικονομίας «ποντάρει» στην παρουσία της κ. Λαγκάρντ στην Τράπεζα, με δεδομένες τις θέσεις για μικρότερα ελληνικά πλεονάσματα από εδώ και πέρα. Διακεκηρυγμένος στόχος του κ. Μητσοτάκης είναι ο στόχος για το πλεόνασμα να μειωθεί στο 2,5% από το 3,5% για το 2021, οπότε οι επαφές με τους παίκτες-κλειδιά στην εν λόγω υπόθεση προοδευτικά ξεκινούν, με ορίζοντα την άνοιξη, όταν και θα αποτυπωθούν τα συνολικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019.

Η παρουσία της κ. Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ έχει μια ενδιαφέρουσα σημειολογία, μιας και είναι αποδεκτή τόσο στο Βερολίνο, διατηρώντας μια στενή σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και στο Παρίσι που έχει πλέον αναβαθμισμένο ευρωπαϊκό ρόλο. Ειδικά στον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης έχει εξηγήσει ήδη από τη συνάντησή τους στη γαλλική πρωτεύουσα τον Αύγουστο τη στρατηγική του για τα πλεονάσματα, με τον Γάλλο πρόεδρο να «κλείνει το μάτι» τότε.

Πάγιο αίτημα της ΕΚΤ το σχέδιο «Ηρακλής»

Η Αθήνα προσέρχεται μάλιστα στη Φρανκούρτη και με το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων στις αποσκευές της, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΚΤ εδώ και χρόνια και δεν είχε καταστεί εφικτό το προηγούμενο διάστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κ. Λαγκάρντ θα είναι «σύμμαχος» την κρίσιμη ώρα για την υπόθεση των πλεονασμάτων. Μάλιστα, στην πρόσφατη παρέμβασή του εντός της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα υψηλά πλεονάσματα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έτσι, το ελληνικό χρέος καθίσταται defactoπιο βιώσιμο σε σχέση με τις συνθήκες, υπό τις οποίες έγιναν οι υπολογισμοί από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος πριν από μερικά χρόνια. Εφόσον, λοιπόν, αλλάζουν οι παράμετροι βιωσιμότητας του χρέους, το λογικό για την Αθήνα είναι να αλλάξει και ο στόχος, αρχής γενομένης από το 2021.

Όλα τα παραπάνω θα συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει μετά τις 18:15 το απόγευμα της Τρίτης, στη Φρανκφούρτη με την κ. Λαγκάρντ, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών και στο αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ που παραθέτει η κ. Λαγκάρντ. Σημειωτέον, ο κ. Κερέ ήταν διαχρονικά στο πλευρό της Αθήνας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στο δείπνο το παρών θα δώσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που θα συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη, όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider