Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ λόγω προϋπολογισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ λόγω προϋπολογισμού
Από την στιγμή της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε στη βουλή το Σαββατοκύριακο και από τις πρώτες κιόλας ώρες της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τις σφοδρές αντιρρήσεις του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την στιγμή της κατάθεσης του προϋπολογισμού μίλησε για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και επισήμανε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «ένα ακόμα δείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ευνοεί μόνο τους προνομιούχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Πιο συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως αφού η ΝΔ με την κατάθεση του προϋπολογισμού ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι «δεν παρέλαβε …καμένη γη» και ό,τι «χτίζει πάνω στην επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα που μας οδήγησε στην έξοδο από τα Μνημόνια».

H μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν ωφελεί την πλειοψηφία

Από την Κουμουνδούρου τόνιζαν επίσης πως «η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη στήριξη στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και εισοδήματα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας» σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός «είναι αναπτυξιακός για λίγους και 'εκλεκτούς' και αντικοινωνικός για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες», ενώ επίσης έλεγαν πως «οι προσδοκίες για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης διαψεύδονται».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν επίσης πως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24%, θα ωφεληθούν 6.500 μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή μόλις το 2,5% του συνόλου.

Σημείωναν επίσης πως κάθε άλλο παρά «εγγυημένη» είναι η επιτυχία υλοποίησης του προϋπολογισμού, καθώς όπως επεσήμαιναν βασίζεται κυρίως στη φορολογική συμμόρφωση και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Τόνιζαν μάλιστα πως η κυβέρνηση εμφανίζεται υπερ αισιόδοξη όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, έχοντας συμπεριλάβει ένα αρκετά μεγάλο και ακριβές νούμερο (557 εκατ. ευρώ), προκειμένου να «βγαίνει ο προϋπολογισμός», το οποίο όμως νούμερο κάθε άλλο παρά εγγυημένο είναι, αφού όπως υποστηρίζουν η συγκέντρωση του δεν βασίζεται σε κανένα «εγγυημένο» σχέδιο.

Τέλος έλεγαν πως «με τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί να είναι εξαιρετικά αμφίβολα, ο πιθανός εκτροχιασμός του προϋπολογισμού θα οδηγήσει σε περιστολή κοινωνικών δαπανών», τονίζοντας πως «ήδη υπάρχει μείωση στα εισοδήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 400 εκατ. ευρώ, μείωση στα προνοιακά επιδόματα για ΑΜΕΑ κατά 173 εκατ. ευρώ, μείωση στα οικογενειακά επιδόματα κατά 134 εκατ. ευρώ, μείωση στο επίδομα ενοικίου κατά 53 εκατ. ευρώ, μείωση στα σχολικά γεύματα κατά 30 εκατ. ευρώ»

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider