Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»
Πέρασε από τη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» με κυβερνητική πλειοψηφία.

Το «πράσινο φως» άναψε η Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής» του υπουργείου Οικονομικών.

«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Το ότι οι εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» δεν συνδέονται με μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας το γεγονός πως δεν ψήφισε τη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχουν ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο νόμου οι περισσότερες παρατηρήσεις της επίσημης γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι ούτως ή άλλως θετική επί του νομοθετικού πονήματος, αφού αυτές ήταν σε γνώση μας έγκαιρα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός σημείωσε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εγχώριων και ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, η υλοποίηση του «Ηρακλή» αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών άνω των 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% των «κόκκινων δανείων».

«Για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, με την παρούσα συστημική λύση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση «κόκκινων δανείων» υψηλότερη από το σύνολο της μείωσης που επετεύχθη την τελευταία τετραετία, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2016 έως σήμερα», είπε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider