«Εμπλοκή» στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εμπλοκή» στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία
Το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία πως διατυπώνουν μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες αξιώσεις.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη που μπορεί να οδηγήσει σε χάραξη θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, έχει δημιουργήσει νέα εμπλοκή στις ελληνοτουρικές σχέσεις με την Άγκυρα να επιδιώκει ξεκάθαρα να προκαταλάβει τις εξελίξεις των ενεργειακών σχεδιασμών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Στον απόηχο μάλιστα του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, όπου πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χάραξης θαλασσίων ζωνών με την χώρα της Βόρειας Αφρικής, διαδικασίες που κρατούν χρόνια αλλά δεν έχουν ποτέ σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, η Τουρκία απάντησε στις ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, ισχυριζόμενη πως τα ελληνικά νησιά «δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά τους ύδατα», επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως η Άγκυρα αγνοεί πλήρως τα ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως αναφέρει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μάλιστα, κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία πως διατυπώνουν μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες αξιώσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Καστελόριζου: «Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις βρίσκονται πίσω από αυτή την προσέγγιση, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται αμέσως μετά την ηπειρωτική χώρα, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κινήσεις Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε χθες στο Κάιρο όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως Ελλάδα και Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί, Ελλάδας και Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

«Όπως πάντα», προσέθεσε ο κ. Δένδιας, «με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ (Sarraj). Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

Το κλίμα στα ελληνοτουρκικά είναι πάντως βαρύ, ενώ όλα δείχνουν πως Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν μεν μαζί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά δεν πρόκειται να συναντηθούν, αφού οι σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών έχουν σοβαρότατα επηρεαστεί από τα όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό. Σε συνέντευξή του (ΤΟ ΒΗΜΑ) ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα, όμως για να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, «it takes two to tango». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Το σημαντικότερο είναι να αποδείξει εμπράκτως η γειτονική χώρα ότι επιθυμεί και η ίδια μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μέχρι στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider