Αντιπαλότητες και εσωτερικές διαμάχες στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιπαλότητες και εσωτερικές διαμάχες στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ
Το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ ήταν πασιφανές πως δύο αντικρουόμενες πλευρές στο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσαν την εδραίωση της ιδεολογικής κυριαρχίας τους.

Xωρίς να έχει όλους τους συντρόφους του στο πλάι του, προχωρά σε διεύρυνση – μετασχηματισμό του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό φάνηκε στο έντονο κλίμα εσωτερικής διαμάχης που κυριάρχησε το σαββατοκύριακο στην 1η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του κόμματος .

Ακόμη κι αν στο τέλος της ημέρας στον ίδιο τον πρόεδρο κανείς δεν λέει «όχι», δεν θα μπορούσε κάποιος να μην παρατηρήσει τα κατσουφιασμένα πρόσωπα.

Οι… διαθέσεις των δύο πλευρών φάνηκαν με το «καλημέρα»

Μόλις λίγα λεπτά αφού ολοκλήρωσε την εισηγητική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε η «μάχη». Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ομάδας των 53+ που έχει αναλάβει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα να παίξει τον ρόλο εκείνου που τραβάει το κόμμα από το… αριστερό αυτί, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δεχτεί ως συντρόφους του ανθρώπους που είχαν εκφραστεί εναντίον στελεχών του κόμματος με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ή είχαν πολεμήσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε θέματα όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

Την «απάντηση» ανέλαβε να δώσει άμεσα ο εκ των ηγετών της «προεδρικής πτέρυγας», Νίκος Παππάς, ο οποίος όχι μόνο είπε πως το νέο κόμμα χωράει τους πάντες, αρκεί να ασπάζονται την πολιτική διακήρυξη, αλλά και πως είναι αναγκαία μια προσθήκη στο όνομα. Το να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ απλά και μόνο «ΣΥΡΙΖΑ» είναι μια άλλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό, με τον Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει πριν από λίγο καιρό πως μια προσθήκη στο όνομα δεν θα ήταν καλοδεχούμενη.

Κάπου εκεί μπήκε στη μάχη και η νεολαία που έβγαλε μια ανακοίνωση κατακεραυνώνοντας όσους προσπαθούν να φέρουν το κόμμα προς το… κέντρο, ενώ και οι εκπρόσωποι της νεολαίας που βρέθηκαν στο συνέδριο εξέφρασαν ακριβώς τα ίδια πιστεύω, σκορπώντας χαμόγελα στους… κάτοικους της αριστερής πτέρυγας.

Ο Στέφανος Τζουμάκας «απάντησε» πως κάνοντας σύνθημα την αριστερά κάποιοι δείχνουν «ανασφάλεια» και ζήτησε να γίνει ξεκάθαρο πως στο κόμμα τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχουν ρόλο… φιλοξενούμενου. Ο Τσακαλώτος δήλωσε «αριστερός μέχρι να πεθάνει» κι ο Μπίστης απάντησε «αριστερός μέχρι να πεθάνω, αλλά να κυβερνήσουμε πάλι πριν έρθει το μοιραίο» ξεκαθαρίζοντας πως δεν εστιάζει στην αριστερά, αλλά στην κυβερνώσα αριστερά.

Κάποιοι άλλοι πάλι, έριξαν τις... μπηχτές τους με βιτριολικό χιούμορ. Όπως ο Χρήστος Σπίρτζης που ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Πάνο Σκουρλέτη που αποφάσισε, όπως είπε, να διοργανώσει την 1η συνεδρίαση της ΚΕΑ «30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέα, στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του ΣΕΦ».

Έξω από την αίθουσα τα πηγαδάκια των «αριστερών» και των «προεδρικών» προσπαθούσαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα, μέσα στην αίθουσα χειροκροτούσαν τους «δικούς τους» ομιλητές και οι «ουδέτεροι» (υπήρχαν κι αυτοί) μιλούσαν περί ανέμων και υδάτων, για το μέλλον της χώρας κι απέφευγαν κάθε κουβέντα για το μέλλον του κόμματος τους.

Το πρόσωπο που είχε συγκεντρώσει πάνω του την προσοχή, ο Απόστολος Γκλέτσος έδειχνε αρχικά σαν χαμένος. Όταν πλέον στα μισά της συνεδρίασης τη δεύτερη ημέρα αποφάσισε να σηκωθεί από τη θέση του, γυρνούσε αμήχανος στην αίθουσα, αναζητώντας κάποιο φιλικό πρόσωπο, ενώ φυσικά απέφυγε να μιλήσει, δίνοντας ενδεχομένως ένα στίγμα για το πώς αποφάσισε να «στρατευθεί» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τρία μηνύματα του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με την ομιλία του προσπάθησε για μια ακόμη φορά να κρατήσει τις ισορροπίες. Φάνηκε να… γέρνει όμως λίγο προς την πλευρά του κέντρου. «Θα μείνουμε αριστεροί, μόνο αν αλλάξουμε» το πρώτο του μήνυμα «μην μένετε στους τύπους και τις διαδικασίες που χρόνια τηρούμε σαν Αγία Γραφή» το δεύτερο μήνυμα και το τρίτο «όσοι μπορούν να βοηθήσουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση, είναι καλοδεχούμενοι».

Οι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Πάνος Λάμπρου ήταν τόσο εκνευρισμένος που χρειάστηκε να επέμβει η Αννέτα Καββαδία για να τον κατευνάσει και να σταματήσει να φωνάζει λίγα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο Αλέξης Τσίπρας περιμένοντας να αποχωρήσει από το ΣΕΦ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνηθισμένος στις διαφωνίες. Κάποιος μάλιστα μπορεί να υποστηρίξει πως αυτό ακριβώς είναι που «τρέφει» τελικά το κόμμα της Κουμουνδούρου. Δεν είναι όμως σίγουρο πως μπορεί να είναι καλοδεχούμενο και από τον κόσμο που πλέον θέλει να προσεγγίσει. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ένα ξεκάθαρο πλάνο για το που και πως θέλει να βαδίσει στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που μένει είναι να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου που σε αντίστοιχη περίπτωση είχε πει «αυτό θα γίνει κι όποιος διαφωνεί ας φέρει την ομάδα του να αναμετρηθούμε». Κι ας πάρει πάνω του κι όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider