Τσακαλώτος: Φταίνε οι θεσμοί για τα υπερπλεονάσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Φταίνε οι θεσμοί για τα υπερπλεονάσματα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντί να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκαν με το ΔΝΤ, το οποίο πίεζε για περισσότερα μέτρα. 

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ευθύνη για τα υπερπλεονάσματα των περασμένων ετών και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε περισσότερα μέτρα απ' ότι χρειαζόταν.

Απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντί να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πίεζε για περισσότερα μέτρα.

Στο πλαίσιο της ψήφισης του απολογισμού του 2017 από την Ολομέλεια, ο κ. Σκυλακάκης είχε προηγουμένως αναφερθεί στα υπερπλεονάσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μιλήσω κυρίως για τον ελέφαντα στο δωμάτιο του 2017, που είναι το περίφημο υπερπλεόνασμα που παρατηρήθηκε τη χρονιά εκείνη. Το 2017 η συμφωνία με τους δανειστές που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, είχε 1,75% στόχο. Αυτό μπορούσε να συμφωνήσει και να εκτελέσει χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο το οποίο είχε υπογράψει. Η τελική εκτέλεση με τα τελευταία στοιχεία δεν ήταν 3,9%, ήταν 4,18%. Πήγαμε σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια περισσότερο πλεόνασμα απ' αυτό που ζητούσε ο κ. Σόιμπλε και 4 δισεκατομμύρια νομίζω ότι είναι δύο φορές το mail Χαρδούβελλη κι αυτά τα 4 δισεκατομμύρια ήταν επιπλέον αυτών που είχαμε συμφωνήσει».

Ο υφυπουργός Οικονομικών προσέθεσε επίσης ότι τα 4 δισεκατομμύρια περιοριστική πολιτική είχαν μια πολύ συγκεκριμένη και απλή συνέπεια, επισήμανε ότι η κυβέρνηση τότε, στη δική της εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2017, είχε προϋπολογίσει ανάπτυξη 2,7% και πέτυχε 1,5% και σημείωσε ότι το 2,7% είναι πολύ κοντά στο 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση της ΝΔ τον επόμενο χρόνο. «Δεν είναι κανένα τεράστιο νούμερο. Μπορεί να επιτευχθεί φτάνει να μην ασκείς περιοριστική πολιτική χωρίς λόγο» υπογράμμισε.

«Φταίνε οι θεσμοί»

Παίρνοντας τον λόγο, μετά την ομιλία του κ. Σκυλακάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άργησε την δεύτερη αξιολόγηση γιατί είχε το ΔΝΤ που πίεζε για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

«Θυμάστε τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε και μας κόστισαν πάρα πολύ πολιτικά;» είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών και προσέθεσε: «Εκεί έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η συζήτηση για τα μέτρα, αντίμετρα, όπως εσείς ομολογείτε, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί έτσι, όπως μας έλεγε το ΔΝΤ, όχι υπερπλεόνασμα θα είχαμε, θα φτάναμε στο 1%. Ο Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφορές, είπε να κάνουμε τα μέτρα-αντίμετρα και το επέβαλαν. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί αντί να υποστηρίξουν και να έχουν το θάρρος της γνώμης ότι λέει ανοησίες το ΔΝΤ ότι θα φτάσουμε σε 1% πλεόνασμα, γιατί είχαν σχεδόν τους ίδιους υπολογισμούς που είχαμε εμείς, είπαν ας γίνει ο συμβιβασμός, γιατί τα είχε βρει το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε».

«Έτσι έγινε. Και αυτό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και προβληματικό, ότι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν το θάρρος της άποψής τους. Και το υπερπλεόνασμα είναι και αυτό μέρος αυτού. Θυμάμαι το 2017, όταν συζητούσαμε αντίστοιχη ανασκόπηση δαπανών σαν αυτό που κάνετε εσείς, κύριε Σκυλακάκη, εμείς λέγαμε ότι θα σώσουμε 700 εκατομμύρια, έλεγαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 500 εκατομμύρια και το ΔΝΤ έλεγε 20 εκατομμύρια. Και γι' αυτό παίρναμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, γιατί πάντα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμβιβάζονταν με το ΔΝΤ. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί στην ουσία η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Και έλεγαν: «Δεν μας νοιάζει». Θυμάστε τα λόγια και του Ρούτε και της Μέρκελ: «Χωρίς ΔΝΤ, πρόγραμμα απλώς δεν υπάρχει». Και μας ανάγκαζαν να πάρουμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόμασταν και μας ανάγκαζαν στο τέλος της χρονιάς να μη δώσουμε περισσότερο κοινωνικό μέρισμα, γιατί και τότε αμφισβητούσαν τους αριθμούς που είπε ο κ. Σκυλακάκης», κατέληξε επί του θέματος ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider